”Elitidrottare är en riskgrupp”

Elitidrottare i allmänhet och elitfotbollsspelare i synnerhet löper större risk att drabbas av hjärtproblem och i värsta fall plötslig hjärtdöd. Från Sirius sida genomför man varje år noggranna kontroller på spelartruppen.

Doktor. Jakob Johansson.

Doktor. Jakob Johansson.

Foto: Daniel Meisels

Fotboll2018-03-13 18:00

För några veckor sedan avled Fiorentinas lagkapten Davide Astori hastigt i sömnen och tidigare under året har AIK:s kapten Nils-Eric Johansson stoppats från fortsatt spel på grund av ett hjärtfel. Två av en rad kända fall där fotbollsspelare drabbats av problem med hjärtat. Sirius har precis genomfört sina årliga hälsokontroller på Aleris Elisabethsjukhuset under ledning av lagläkaren Jakob Johansson. En undersökning som även innefattar en grundlig kontroll av hjärtat.

– Det finns rätt så klara riktlinjer både från Uefa och från Riksidrottsförbundet för vad man bör genomgå för tester. Det vi gör och har gjort i Sirius är att vi varje år gör en fysikalisk undersökning, det vill säga att man lyssnar på hjärta och lungor och tar blodprov. Två är att man tittar på sjukdomshistoriken hos patienten, om de själva haft några tecken på symtom det senaste året, något som skulle kunna vara hjärtrelaterat. Vi tittar även på släkten som är ganska avgörande, om man skulle ha en brorsa som kanske drabbats av en hjärtsjukdom. Är de riskpersoner rent ärftligt? Nummer tre är att vi gör en EKG-undersökning. Det är den triaden som vi använder, säger Johansson som är sjukhuschef vid Elisabethsjukhuset som nyligen förlängt avtalet med Sirius Fotboll.

Vid behov gör man sedan ytterligare undersökningar.

– Utefter det får man titta om vi behöver gå vidare och det har hänt i Sirius att vi har behövt gå vidare med vissa spelare. Då kan det vara arbets-EKG och ultraljud som vi gör och det har funnits spelare där det har lett till åtgärder.

Just ultraljud är en skillnad mellan UEFA:s och de svenska rekommendationerna där UEFA vid Europaspel kräver ultraljud på samtliga spelare.

– De svenska rekommendationerna är inte att göra det på alla för man menar att det tillför ganska lite.

De senaste åren har det varit flera fall där spelare fallit ihop på planen under matcher i världen. Trots att det finns både mer hög- och lågintensiva sporter än fotbollen så är just fotboll mer drabbat än andra idrotter.

– Hjärtdöd är vanligare bland elitidrottare än jämnåriga icke-elitidrottare, så det är en riskgrupp. Det betyder dock inte att det är vanligt. Fotbollen har varit hårt drabbad och haft fler incidenter än många andra sporter. Det är en överrepresentation och män är mer drabbade än kvinnor, men det absoluta talet är väldigt lågt.

Varför är det så för elitidrottare?

– Om du inte anstränger dig som en elitidrottare gör så kan du leva hela livet med ett hjärtfel som aldrig ger sig till känna, men samma hjärtfel kan hos den som anstränger sig maximalt innebära en fara. Sedan växer även hjärtat till i konditionsidrotterna eftersom det är större krav på syreförsörjningen och har du då problem med syreförsörjningen till hjärtat kan det bli problem.

Varför har fotbollen drabbats mer?

– Jag har inte sett någon bra analys på varför det förekommer mer i fotboll jämfört med annan sport med motsvarande intensitetsnivå.

Hur reagerar spelarna när något händer?

– Det kan vara lite frågor kring det hela, annars upplever jag att spelarna tycker det är skönt när vi gör de årliga kontrollerna.

Hur tycker du att man jobbar med det här i Sverige?

– Jag tycker att vi i Sirius jobbar bra med det. Vi har en bra rutin och genomför det här strategiskt och regelbundet varje år. Vi har ett bra system för eftergranskning av EKG och följer upp de spår som behöver följas upp, om det är en spelare som känner något under året. Samtidigt är vi inte helt garanterade att inget kommer att inträffa även om vi har gjort detta. Vi har också haft intern utbildning i hjärt- och lungräddning för spelarna så att de vet vad de ska göra om någon faller ihop plötsligt medvetslös.

Uefa och Svenska Fotbollförbundet har också skärpt kraven de senaste åren.

– Uefa har ställt större krav generellt runt medicin. Man har infört krav om hur det ska vara i samband med Europaspel, ganska hårt reglerat med vilka mediciner som ska finnas på plats till och med. Svenska Fotbollförbundet har då gjort en liten anpassning, men även de har till exempel ökat från att rekommendera EKG vartannat år till att rekommendera det årligen. Så det har skett en skärpning över tid.

Det är dock inte bara fotbollen som har varit drabbad. Tidigare i år avled Djurgårdens basketspelare Dee Ayuba efter ett hjärtstopp under en träning i Belgien och även innebandyn har varit drabbad. Elisabethsjukhuset har avtal med både Storvreta och Sirius innebandy samt Uppsala Basket, men där ställs det inte lika höga krav på kontrollerna.

– De har inte de kraven på sig, men däremot om de önskar så kan man köpa in de tjänsterna så klart.

Tycker du att alla borde ha lika hårda krav som fotbollen?

– Ja, det tycker jag. Jag tycker att man ska följa Riksidrottsförbundets rekommendation att man testas varje eller vartannat år, säger Jakob Johansson.

Spelare som drabbats av hjärtproblem

Niklas Busch Thor, Sirius

Drabbades under säsongen 2015 av förmaksflimmer och fick opereras. Kunde efter operationen spela fotboll utan problem.

Alhaji Kamara, IFK Norrköping

Stoppades från spel i IFK Norrköping efter att man upptäkt ett medfött hjärtfel i samband med kvalet till Champions League. Valde dock att fortsätta karriären i USA och återfinns numera i Saudiarabien.

Abdelhak Nouri, Ajax

Kollapsade under en träningsmatch med Ajax sommaren 2018 på grund av hjärtrytmrubbningar. Fick bestående hjärnskador och kommer inte att spela fotboll mer.

Nils-Eric Johansson

AIK:s lagkapten fick under försäsongen 2018 lägga skorna på hyllan efter en negativ utveckling av ett medfött tidigare känt hjärtfel.

Avlidna

Marc-Vivien Foé

Kollapsade och avled under en landskamp för Kamerun mot Colombia på grund av en förtjocknad hjärtmuskulaturen 2003.

Miklós Fehér

Kollapsade och avled senare under en match för Benfica mot Vitória Guimaraes på grund av en hjärtinfarkt 2004.

Antonio Puerta

Kollapsade under en match för Sevilla mot Getafe på grund av flertalet hjärtstillestånd. Avled senare på sjukhus på grund av en hjärtinfarkt 2007.

Daniel Jarque

Lagkapten i Espanyol som avled på grund av en hjärtinfarkt 2009 under klubbens träningsläger.

Ivan Turina

AIK:s målvakt avled i sömnen 2013 på grund av ett medfött och ärftligt hjärtfel som orsakade hjärtrytmrubbningar.

Davide Astori

Lagkapten i Fiorentina som hittades död på sitt hotellrum efter en hjärtinfarkt i sömnen i mars 2018.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!