Dalkurd etablerar sig i Uppsala med ungdomarna i fokus

En stökig flytt följdes upp av en pandemi, men nu börjar Dalkurd till slut få fäste i Uppsala. "Nomadklubben" har hittat hem, och tar sig fram med ungdomsakademin i spetsen.

Dalkurd behövde spela sina hemmamatcher i Gävle de första två åren, vilket försvårade flytten ytterliggare. Från och med 2020 har de kunnat spela på det nybyggda Studenternas.

Dalkurd behövde spela sina hemmamatcher i Gävle de första två åren, vilket försvårade flytten ytterliggare. Från och med 2020 har de kunnat spela på det nybyggda Studenternas.

Foto: Teodor Svensson

Fotboll2022-08-04 17:00

Snart fem år har gått sedan beslutet fattades om att Dalkurd FF skulle flytta hela sin verksamhet från Borlänge till Uppsala. Anledningen grundades i att klubben inte var nöjd med det, enligt dem, undermåliga förutsättningar som Borlänge kommun erbjöd. Flytten var en hårt kritiserad, stökig och utdragen process som lämnade många missnöjda.

– Flytten var en stor utmaning, men den behövdes för Dalkurd. Det fanns inte förutsättningar i Borlänge för att vi skulle kunna vara uppe i finrummet där vi hör hemma, säger klubbens ordförande, Velat Kilincaslan.

Att flytta en fotbollsklubb från en stad till en annan är väldigt tabubelagt inom svensk fotboll. När både Dalkurd och AFC Eskilstuna bytte ort tätt inpå varandra, satte Svenska Fotbollförbundet ner foten. Sedan april 2018 är det numera omöjligt att flytta sin klubb till en annan ort utan att behöva börja om från den lägsta divisionen i seriesystemet. Därmed är Dalkurd i Uppsala för att stanna.

– Vi må ha kurdiska rötter och ha skapats i Dalarna, men vi är en Uppländsk förening som är här för att stanna. Jag tror många har hört om oss men har en felaktig bild om vilka vi egentligen är, menar Kilincaslan.

undefined
Velat Kilincaslan tillträdde som ordförande i Dalkurd i år, men har stöttat klubben betydligt längre.

Dalkurd ser på sig själva som ett socialt projekt i första hand, och en fotbollsklubb i andra hand. Ordföranden säger att de vill använda fotbollen som ett verktyg för att hjälpa till i utsatta områden och minska segregationen mellan olika grupperingar.

– Fotbollen har inget språk. I Dalkurd ska du kunna känna tillhörighet oavsett ifall du är kurd, ukrainare eller en "vanlig Svensson".

– På grund av de uppgifter vi antagit, är Dalkurd i mina ögon störst i Uppsala. Vi är den klubb som tar bäst hand om ungdomar. Sirius, till exempel, är en fotbollsklubb, men vi har inte bara fotbollsambitioner utan vill även förbättra livet hos ungdomarna så de inte går ner fel väg, fortsätter Kilincaslan.

Sirius var inte nöjda över Dalkurds flytt till staden, något som inte minst märks inom supporterled. Men trots att den blåsvarta klacken ofta uttrycker förakt mot klubben, menar Dalkurds ordförande att det inte finns någon större rivalitet utanför arenan.

– På plan är det roligt med rivalitet så länge som det inte går överstyr, men utanför plan konkurrerar vi inte och skulle gärna samarbeta mer med Sirius. Uppsala är en stor stad som rymmer två elitlag utan problem. Sirius kanske tror att de äger staden, men det här är vår stad också. Vi ska vara tillbaka i allsvenskan om max två år, påstår Kilincaslan.

undefined
Trots att Dalkurd just nu ligger i botten av superettan, har de som mål att vara tillbaka i allsvenskan om bara ett par år.

Medan a-laget just nu går genom en tuff säsong i botten av superettan, går det desto bättre på ungdomssidan. Trots att de bara varit i Uppsala några år har akademin sett en snabb tillväxt och har idag av över 150 ungdomar. Framgångsmässigt går det också bra. Förra året blev de, bakom AIK, certifierade som den utvecklingsmässigt näst bästa klubben i Sverige. I år har alla utom ett akademilag gått till final i DM, och med sina 5 lag var de den uppländska förening som skickade flest till Gothia Cup. I Gothia imponerade framför allt deras p17-lag som nådde hela vägen till en andraplats.

– Vi är jättestolta. Ungdomsverksamheten och akademin är vår största prio. Även om det inte går bra för a-laget ska föreningen må så bra som möjligt. Ungdomarna är vår framtid, satsar man inte på dem har man inga framtidsplaner.

En stor skillnad mellan Dalkurd och andra Uppsala-lag är att de inte har ett specifikt geografiskt upptagningsområde. Föreningens snabba tillväxt grundas istället i de förutsättningar som erbjuds. I juli besökte UNT Sävja IP, där Dalkurds f15-lag hade träning.

undefined
Dalkurds F15-lag är föreningens enda flicklag på både junior- och seniornivå. Något de hoppas kunna ändra inom kort.

Varför spelar ni i Dalkurd?

– Det är en förening som satsar. Dalkurd har de bästa tränarna och är den enda flickakademin i stan som tränar fyra dagar i veckan. Här får man de bästa förutsättningarna för att utvecklas, säger 15-åriga Isabell Cohen Amarillo och 13-åriga Angelina Klingberg.

Dalkurds akademi har idag tio ungdomslag i åldrarna 10-19. Detta är än så länge föreningens enda flicklag, men förhoppningen bland såväl ledare som styrelsen är att f15-laget blir ett flaggskepp på damsidan. 

– Vi vill få en ännu större bredd på damsidan, och för mig skulle det vara en dröm att även kunna starta upp ett damlag på seniornivå, säger Kilincaslan.

Tidigare har lagen varit lite rörigt utspridda över staden, men nyligen har alla lag fått en gemensam knytpunkt på Sävja IP. 22-åriga Julius Brekkan spelade i Dalkurds A-lag mellan 2019 och 2021 och är i dag akademichef i klubben.

– Nu när alla är på samma ställe har lagen blivit mer sammankopplade. Det har blivit en familjär kultur där de äldre hälsar på de yngre och de går ofta och tittar på a-laget tillsammans, säger Brekkan.

undefined
Numera utgår alla Dalkurds ungdomslag från Sävja IP, något som har stärkt föreningskänslan.

Hur är det att representera Dalkurd i Uppsala idag?

– Det är värre för a-laget, men bland vissa individer märks det att lite av respekten försvinner när man säger att man jobbar i Dalkurd. Det har nog inget med Uppsala att göra, utan vi har ju sett samma sak i andra nyskapade lag som kommit in och stört de anrika föreningarna. 

Spelarna i laget håller med. De märker framför allt av dessa åsikter hos jämnåriga de möter ute på plan, samt hos samhällets äldre invånare.

– Som spelare i Dalkurd får man alltid lite konstiga reaktioner när man berättar vart man spelar. Namnet Dalkurd medför flera fördomar, både eftersom de flyttade hit från Dalarna och för kopplingen till kurder. Jag tror folk är rädda för förändring, säger Isabell.

När Dalkurd flyttade till Uppsala röstade medlemmarna faktiskt om att byta namn, men enligt Kilincaslan var det bara en PR-kupp.

– Vi hade endast 93 medlemmar i samband med flytten, vilket är pinsamt lågt med tanke på hur mycket följare vi har på sociala medier. Vi behövde hitta på något för att engagera folk och väcka en reaktion, men hade aldrig tänkt byta. Vi är Dalkurd, det skulle inte vara rätt att ändra det till något annat. 

undefined
Akademichef Julius Brekkan har spelat en viktig roll i framgången för Dalkurds ungdomslag.

Flera av de lokala lagen är inte helt nöjda med Dalkurds framfart. Argument över att de tar träningstider och dammsuger spelare från andra föreningar är vanligt förekommande. Julius Brekkan köper att andra lag känner sig trampade på tårna, men tror att Dalkurds intågande kommer gynna Upplandsfotbollen i stort eftersom de andra föreningarna kommer behöva höja sig. Flickorna i f15-laget instämmer.

– Desto fler lag som finns, desto bättre spelare kommer att bildas. Konkurrens är kul, och ger möjlighet för fler spelare att utvecklas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!