Efter åtta månader av väntan – då visade Åkerman klass

Gusk och Vaksala drabbade samman på Gamlis IP för den första och den sista försäsongsmatchen innan seriespelet startar. Elin Åkerman visade vägen för Gusk med sina tre mål och Vaksala fick känna på vad som väntar under resten av säsongen.

Gusk fick en smakstart på säsongen.

Gusk fick en smakstart på säsongen.

Foto: Oscar Ågren

Fotboll2021-06-01 21:20

Även i år blev det en lång försäsong. Lagen spelade deras första match sedan oktober förra året och det här blev deras enda försäsongsmatch innan tävlingsäsongen drar i gång för båda lagen i division 1 norra svealand nästa helg.

Restriktionerna var lättade och derbyt lockade ett 50-tal personer. Vädret bjöd på blå himmel och en temperatur som gav spelarna optimala förutsättningar att utföra det de tränat på under vintern och våren.

Till matchen. Efter en kvart satte Elin Åkerman dit 1-0 genom att vrida och vända på försvaret för att sedan placera in bollen snyggt intill ena hörnet. Gusk förde matchen vidare och kombinerade sig in i straffområdet gång på gång, men 1-0 stod sig halvleken ut.

Raset kom i den andra halvleken. Elin Åkerman var framme och gjorde 2-0. Innan hon togs av planen fullbordade hon ett hattrick genom ett skott som snyggt letade sig över målvakten. Gusk visade nykomlingarna Vaksala att division 1 är ett steg upp.

– Det var väldigt längesen vi spelade match. Man trodde inte att det skulle komma igång. Det var jätteroligt att spela igen, säger matchens gigant och fortsätter:

– Såklart jätteskönt att göra tre mål. Vi har haft en jättelång försäsong utan att kunna spela matcher. Så det är svårt att veta var man står. Det var en jättebra match för oss att få och känna att vi har arbetat på rätt sätt under försäsongen.

Gusk siktar på att ta sig upp till elitettan denna säsong. För Vaksalas del blev det här en rejäl snytning och nykomlingen får ta lärdomar av matchen inför helgen.

– Det här var nyttigt för oss. Vi fick känna på ett starkt division 1-lag. Det kommer att vara en fördel för oss framåt, säger Vaksalabacken Carolina Hellberg.

Hur kändes nivån?

– De var jätteduktiga. Man märker att de är rutinerade i division 1. Jag tycker ändå att vi håller upp det bra. I de 20 sista minuterna i andra halvlek tycker jag att det är vi som är bollförande.

Vaksala satsar den här säsongen på att hålla sig kvar i serien.

– Att hålla oss kvar i serien är högsta prioritet. Sedan är det bara att plocka så många poäng som möjligt.

Matchfakta

Gusk-Vaksala 5-1 (1-0)
Träningsmatch
Målen: 1-0 (16) Elin Åkerman, 2-0 (45) Elin Åkerman, 3-0 (55) Elin Åkerman, 4-0 (58) Elva Fridjonsdottir, 5-0 (63) Josefin Lindström, 5-1 (70) Feben Weldemicael.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!