Sälj mycket lotter eller bli avstängd från matcherna. Det är budkapet som Upsala IF gett till föräldrar vars barn spelar i klubben. Som UNT tidigare berättat är bakgrunden till uppmaningen att klubben har ett budgetunderskott på 600 000 kronor.
Upsala IF fick under onsdagen utstå hård kritik från läsare som reagerade starkt på nyheten. Och när UNT ringer runt till andra Uppsalaklubbar ställer sig flera frågande till UIF:s agerande.
– Det låter jäkligt drastiskt att göra på det här sättet. Medlemmarna måste själv kunna välja hur mycket de kan engagera sig, säger Kenneth Ågren, ordförande för GUSK och fortsätter:
– Om vi skulle hamna i en liknande situation skulle vi i så fall gått ut och sagt att medlemmarna gärna får hjälpa till om de vill.
Klubbarna Storvreta IBK och GF Uppsalaflickorna har valt att inte ha någo krav på försäljning över huvud taget.
– Vi skulle aldrig lägga en sådan här sak på våra unga gymnasters familjer. Det är inte rätt väg att gå. Det är styrelsens ansvar att se till att det finns en budget som kan hållas, säger Anders Westin-Bergqvist, ordförande för GF Uppsalaflickorna.
Storvreta IBK tog ett beslut om att sluta med både lotter och rabattkuponger för två år sedan. Nu ser de istället till att få in pengar på annat sätt.
– Försäljningen blev bara en negativ spiral och ingen var nöjd. Nu har vi sponsorer och mindre, frivilliga försäljningsaktiviteter som vi kan få in pengar på, säger Linnea Aveholt, ungdomskonsulent vid Storvreta IBK.
Men om ni skulle hamna i en liknande situation, skulle ni kunna agera så här då?
– Det är svårt att svara på men jag skulle vilja säga nej. Det är vi i klubben som måste se till att kostnaderna håller sig inom ramarna.