Sirius har chans på poängrekord – första utmaningen är Halmstad

På lördag återstartar allsvenskan efter uppehållet. Några Siriusspelare har representerat sitt landslag – men Sirius tränare Christer Mattiasson satt inte hemma och oroade sig för skador. "Det är uppfriskande att de kommit så långt i utvecklingen", säger han om landslagstrion.

Sirius tränare Christer Mattiasson ser fram emot säsongsavslutningen. Han menar att laget fortfarande har många utmaningar framför sig.

Sirius tränare Christer Mattiasson ser fram emot säsongsavslutningen. Han menar att laget fortfarande har många utmaningar framför sig.

Foto: Magnus Andersson

Fotboll2024-10-19 09:00

Även om man har varit spellediga så har Sirius tränat hårt inför omstarten mot Halmstad. Laget hann även med några lediga dagar under uppehållet.

– Det är alltid roligt med fotbollsmatcher och det är därför vi gör det vi gör, men samtidigt är det skönt med ett break. Jag tror det kan vara lika nyttigt att vara ifrån varandra i tre dagar som att träffas och gnugga på, alla mår bra av att rensa skallen lite, säger Mattiasson.

Men trots ledigheten hann inte Mattiasson ligga på sofflocket.

– Vi har haft ledigt i tre dagar, men tre dagar går rätt fort, det är mycket som ska hinnas med när man väl är ledig. Det blir att man umgås med familjen och vänner och jag har passat på att vara ute i trädgården och hållit på.

– Sedan har min dotter flyttat så jag har hjälpt till lite där. Hon har fixat och tapetserat medan jag bara fått burit saker. Så länge det inte är praktiska saker, utan bara saker som ska bäras, så kan jag hjälpa till. 

undefined
Under uppehållet kallades Joakim Persson in till U21-landslaget. Men ytterforwarden deltog inte i någon av lagets två matcher.

Medan Mattiasson har umgåtts med nära och kära - och burit tunga lådor - var Joakim Persson och Saba Mamatsashvili kallade till respektive U21-landslag. Dessutom fortsätter Leo Walta skörda framgång i det finska herrlandslaget

Hur är uppehållen som klubbtränare. Sitter du orolig framför TV:n och hoppas att spelarna ska undvika skador?

– Nejdå, jag ser det bara som uppfriskande att de kommit så långt i sin utveckling och utbildning. Jag ser det bara som positivt att de får spela tuffa matcher, säger Mattiasson och fortsätter:

– Framför allt Leo som fick mest speltid. Ena dagen får han möta Bellingham på Englands mittfält och sedan får han komma hem och möta en U19-spelare från vår akademi. Han kommer ändå tillbaka med värdefull rutin.

undefined
Leo Walta assisterade till Finlands reduceringsmål i mötet med England

Sirius och Halmstad möttes i den allsvenska premiären. Då vann Sirius med 3-0 och inför returen ligger laget precis bakom toppen medan motståndaren Halmstad ligger på negativt kval.

Inför premiären är alla lag osäkra var det står. Kan ni komma in mer tillbakalutade och lugna inför den här matchen?

– Vi är inte tillbakalutade och lugn utan vi har fortfarande mål och härliga utmaningar framför oss. Vi har allt i egna händer att göra den poängmässigt bästa säsongen i klubbens historia om vi vinner en match till, säger Mattiasson och tillägger:

– Men gud förbjude om vi bara vinner en match till.

Lagen möttes redan i premiären och dessutom har Halmstad bytt tränare under säsongen. Så Mattiasson ser ingen idé att gå tillbaka och analysera vårens match.

– Halmstad har ny tränare och precis som hos oss har det både kommit in och försvunnit spelare så laget har förändrats och utvecklats. Dessutom spelas matchen mot ett annat underlag än sist.

undefined
Mattiasson ser det bara som positivt att klubbens spelare kallas iväg på landslagsuppdrag.

Även om Sirius är mer bekväma på konstgräset på Studan så har bortaspelet inte varit något problem under åren. Faktum är att blåsvart är seriens tredje bästa bortalag med 20 poäng på 13 matcher. Bara Malmö (23 poäng) och Djurgården (25) ligger före i bortatabellen.

– Jag tror att nyckeln till vårt bortafacit är att vår grundidé inte skiljer sig åt hemma från borta. Sedan är det klart att vi gör vissa taktiska drag beroende på motstånd, men grundspelet är alltid där och jag tror det ger en trygghet till spelarna.

– Men tar vi helgens match så har vi gjort en förändring i förberedelserna mot Halmstad och andra gräslag. Vi har gått på och börjat träna mycket tidigare på det underlaget inför bortamatcherna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!