Därför kan Gusk aldrig bli som Uppsala fotboll

Alla gillar en underdog, och Gusk har imponerat i årets elitettan. Men faktum är att Uppsala fotboll fortfarande är storasyster i staden.

Skillnaden mellan Gusk och Uppsala fotboll är fortfarande stor, menar skribenten.

Skillnaden mellan Gusk och Uppsala fotboll är fortfarande stor, menar skribenten.

Foto: Peter Bohlin

Fotboll2022-08-08 18:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Uppsala fotboll borde inte ha spelat i elitettan den här säsongen. Det missade avancemanget i fjol var en gigantisk besvikelse. Föreningens existensberättigande är att spela elitfotboll på högsta nivå, och säsongen 2021 skulle inte bli mer än en liten studs i elitettan.

I den sista omgången trillade man ändå ner under strecket. 

Men på andra sidan staden var tongångarna annorlunda.

Bland naturgräs och kok-korv gjorde Gusk en jättesäsong i division 1. Man gick upp i elitettan med en trupp som till stor del bestod av lokala spelare. Efter avancemanget gick ett flertal spelare och förevigade det hela med Gusk-tatueringar. 

Inför årets säsong var det ingen tvekan vilken av klubbarna som vad David och Goliat. Och vem gillar inte en underdog? Gusk har dessutom imponerat med 22 poäng på 16 matcher, vilket gör att man just nu ligger på en respektabel åttondeplats.

Det är lätt att hänföras av de gulsvartas framgångar. Men faktum är att nyhetens behag är övergående och att Gusk kommer att möta samma tuffa tillvaro som alla andra damlag i elitfotbollen. 

Det fanns en tid då det var fri jakt i damallsvenkan. När jag växte upp i Karlstad hade vi allsvenska Värmlandsderbyn när Mallbacken och Qbik möttes.

Än idag minns många säsongen 2004 när Marta da Silva, då världens bästa fotbollspelare, kom på besök med sitt Umeå IK, då Europas bästa lag. I byn som vanligtvis har 200 invånare satt plötsligt 3 772 åskådare och såg på fotboll i världsklass.

Men så här ser inte damallsvenskan ut idag. Alla matcher kan ses på populära streamingtjänster och de flesta elitföreningarna i Sverige har satsningar på både herr- och damsidan. Landslaget slog publikrekord så sent som i somras när man mötte Brasilien i en träningsmatch. 33 218 åskådare dök upp på Friends arena.

I den kontexten finns det inte längre något utrymme för halvhjärtade elitsatsningar. Tyvärr visar Gusk inga tecken på att växla upp som elitförening.

Ta årets två derbyn som exempel. Det första – och därmed historiska – derbyt var med Gusk som arrangör. Tanken var att matchen skulle spelas på Studenternas, men av någon outgrundlig anledning spelade man ändå på Löten

När vi på UNT frågade Gusk om detta sa man att "arenan var bokad men i slutändan gick det inte i lås" och att "det är mycket mer trassel med att hålla evenemang där". Man var till synes likgiltiga.

613 åskådare dök upp till den där historiska derbymatchen. Efter matchen skrev min kollega Henrik Söderlund att Löten inte är någon elitarena och att man borde kunna få över 1 000 åskådare till en sån här match. I helgen bevisade Uppsala fotboll att Henrik hade rätt. 

Inför returmatchen gjorde man ett idogt arbete tillsammans med sponsorer för att kunna erbjuda gratisbiljetter till alla åskådare. På matchdagen var över 2 100 biljetter bokade. Trots att himlarna öppnade sig under uppvärmningen dök 1 457 åskådare upp till avspark. Med lite solsken hade man nog tagit sig över 2 000.

undefined
Mer än dubbelt så många dök upp när Uppsala fick arrangera derby.

Det må vara ett isolerat exempel, men det visar ändå hur olika de två föreningarna är. Även om lagkapten Sofia Fors tror att laget räcker för allsvenskt kval så har föreningen en lång väg kvar. Samma problem kunde anas när Gusks herrar spelade i division 2.

Uppsala fotboll, å andra sidan, är totaldominanta i årets elitettan och väl förberedda för spel i damallsvenskan. För dem återstår bara en utmaning: Att återta platsen i Uppsalabornas hjärtan.