Det är den 26 mars 2018 på Arenahotellet i Uppsala. Inför förförda åskådare håller Dalkurds nye vd Mikael Ahlerup en presentation om Uppsalas nya fotbollslag. Han berättar att klubben letar mark för att bygga en egen träningsanläggning.
– Vi letar i storleksordningen 25 000-35 000 kvadratmeter i Uppsala kommun och har pågående diskussioner. Vår målsättning är ett förvärv innan årets slut, berättar vd:n som också meddelar att han dagen efter ska åka till en hemlig destination för att förhandla om ett samarbete med en storklubb i Europa.
Spaden ska i marken 2019. 2020 kan anläggningen med lite tur vara klar, senast 2021 är målet. Det osar optimism kring den allsvenska nykomlingen. Med miljardären och finansiären Kawa Junad i ryggen tycks inget omöjligt.
Hösten 2016 briserade nyheten första gången på allvar. Dalkurd övervägde att lämna Borlänge och i stället flytta till Uppsala för spel på Studenternas. Under ett möte på Hagagymnasiet i Borlänge går ordföranden Ramazan Kizil till attack mot kommunledningen som han kallar för ”slingrande ormar”. Dalkurd måste flytta för att kunna ta nästa steg som förening, det går inte att vara kvar, är hans budskap till medlemmarna. Det röstas. Styrelsen får mandat att driva igenom en flytt om man anser detta nödvändigt.
Dalkurd blir dock kvar i både Borlänge och superettan 2017. Samtidigt som laget stormar mot allsvenskan kan UNT avslöja att planerna om en flytt inte har lagts på is. Plötsligt har Dalkurd fått en så kallad hemvist på Studenternas tillsammans med Sirius och Uppsala Fotboll. Kort efter säsongen kommer beskedet att Dalkurd flyttar sin verksamhet till Uppsala. Medlemmarna röstar återigen för att en flytt ska ske.
På projektorduken i konferensrummet på Arenahotellet kan man läsa Dalkurds mål och vision. ”Regelbundet spela i Europa, dvs. topp 3 i allsvenskan eller vinst i Svenska Cupen”
– Det är vårt långsiktiga mål, men vi sätter inte år på det, säger Ahlerup.
Inget verkar som sagt omöjligt. Några dagar tidigare har Dalkurd värvat AFC Eskilstunas stjärna Mohamed Buya Turray, det ryktas om att man betalade åtta miljoner kronor. UNT kan också avslöja att klubben hört sig för om att köpa Danelids IP och göra om till sin träningsanläggning. Samtidigt har klubben gjort klart med svindyra kontorslokaler precis bredvid Uppsala Konsert och Kongress. Många tittar avundsjukt mot den nya Uppsalaföreningen.
Det börjar också bra för Dalkurd. Visserligen är man tvångsförvisade till Gävle de två första säsongerna då Studenternas byggs om. En ekonomisk katastrof för de flesta föreningar, men inte för Dalkurd där Kawa Junad går in och täcker alla förluster. I den allsvenska premiären faller man knappt borta mot AIK inför ett hav av supportrar på Nationalarenan. Några dagar senare har man lekstuga med 2017-års sensationslag Östersund och vinner inför drygt 1 500 personer i Gävle. ”Dalkurd kan bli hela allsvenskans poplag” skriver UNT om insatsen. Så blev det inte.
Någon officiell kommuniké skickas aldrig ut. Plötsligt är dock Mikael Ahlerup spårlöst försvunnen. Han försvinner som firmatecknare och samtidigt har även tränaren Azrudin Valentic fått sparken. Först avslöjar Expressen i juni 2018 att Mikael Ahlerup sagt upp sig en månad tidigare. Sedan avslöjar Aftonbladet det som blir slutet för maktfaktorn Dalkurd – Kawa Junad stryper sitt stöd till klubben.
Dalkurd hamnar i akut ekonomisk kris. Heradi Rashidi säljs till AIK, Yukiya Sugita till Iran, Mohamed Buya Turay till Belgien och Rewan Amin till Östersund. Allt ska bort, pengar ska in. Klubbens existens är hotad efter bara några månader i Uppsala. Föreningen var dagar från konkurs i augusti, men lyckades sälja spelare för 12 miljoner kronor och rädda klubben. Akademichefen Johan Gustavsson tog över som vd och lyckades spara ytterligare 8 miljoner kronor.
– Alla trodde att vi skulle gå i konkurs innan den 15 augusti. Jag vill tacka Johan Gustavsson och hans kollegor av hela mitt hjärta, de har gjort ett enormt jobb, sa ordföranden Ramazan Kizil på årsmötet i januari 2019.
UNT kan under hösten avslöja Ahlerup och Junads stupade plan. Man hade långt gånga samtal om ett samarbete med storklubben Ajax, Jens T Andersson skulle ersätta Adil Kizil som sportchef och Magnus Haglund skulle bli ny tränare. Anfallaren Chinedu Obasi och Robert Åhman Persson skulle ansluta. Så blev det inte. Dalkurd menade att Junad inte förstod 51 procentsregeln i ett uttalande om varför samarbetet kraschade. Där stod Dalkurd med skyhöga kostnader – och inga intäkter. Sejouren i allsvenskan blev dessutom ettårig då laget åkte ur, man slutade näst sist. I Gävle sviker publiken också. Publiksnittet blir sämst genom tiderna i högsta serien.
Kawa Junad är ute ur bilden, men Dalkurd andas morgonluft inför säsongen 2019. Nye vd:n Johan Gustavsson meddelar ett eget kapital på hissnande 27,7 miljoner kronor där det mesta består av fordringar från Junad. Lokalerna vid UKK är uppsagda. Ekonomiskt är läget fortsatt stabilt utåt, men sanningen är en annan. Några pengar från Junad kommer aldrig in och under sommaren är Dalkurd återigen nära konkurs. Stora delar av kontoret sägs upp, Gustavsson själv går in i väggen och blir utbränd och tidigare säkerhetschefen Memo Meral tar över vd-jobbet – utan ersättning. Varje match i Gävle ger en sexsiffrig förlust för klubben som under 2019 har ett rekorduselt snitt på 168 personer i superettan. S slutet av året flyttar klubben in i gamla Allianshallen där de ska driva fotbollshallen Footyard.
Siffrorna i bokslutet för 2019 visar en förlust på 18,6 miljoner (!) kronor. I november 2019 var klubben en dag från konkurs – igen.
– Om man säger att allt ska betalas den 27:e så var det den 26:e om man ska förklara. Så nära var det, sa Memo Meral på årsmötet 2020.
Han fortsatte:
– Det Dalkurd har upplevt de senaste tre åren tror jag inte många klubbar genomgår på 50 år. Det är ett under att vi står kvar här och ett stort tack till många frivilliga.
Tack vare lån från en familj i Uppsala klarade sig Dalkurd igen, detta tillsammans med aktier som man sålde till 19 olika finansiärer. Sportsligt gick det dock över förväntan då Dalkurd, trots turbulensen, slutade åtta i superettan 2019.
Memo Meral skickade en passning till Johan Gustavsson på årsmötet i februari i år.
– När man summerar fjolåret så insåg vi under sommaren att de tidigare ansvariga hade räknat in en orimlig summa på en stor fordran som de räknade med att få.
Klubben har återigen klarat en kris och nu är det ny entusiasm som spirar. Sportchefen Adil Kizil har lämnat för Helsingborg och ersatts av Gazmend Bahtiri. Paul Olausson är kvar som tränare och får till sin hjälp in Siriusikonen Jonas Bylund som målvaktstränare. Tatiana Håkansson kommer in som karismatisk akademichef och målet är plats åtta till tolv i superettan. Allsvenskan inom tre år. Alan Dogan blir rekordung bolagsordförande då han ersätter avgående Ramazan Kizil som dock är kvar som föreningsordförande.
Det finns dock fortsatt svårigheter. Sponsorintäkterna i Uppsala går dåligt, få företag nappar. Kawa Junad är dock tillbaka som sponsor denna gång. Skulderna ska betalas, hans telekomföretag gör comeback på Dalkurds tröjor.
Precis som mot hela samhället slår sedan pandemin hårt mot Dalkurd och den redan bräckliga ekonomin. Träningslägret på Cypern får ställas in med kort varsel och Uppsalaprofilen Dillan Ismail säljs till Umeå FC. Samtidigt har klubbikonen Rawez Lawan hamnat i frysboxen. Han får koppla in spelarfacket innan parterna enas om att gå skilda vägar.
Sportsligt börjar det dock bra för ”nya” Dalkurd. 0–0 i premiären mot Akropolis följs upp av en förkrossande 5–0-seger hemma på Studenternas i den andra omgången. Laget följer upp det med att vara en hårsmån från bortaseger mot dåvarande topplaget Sundsvall. Allt talar för en placering på övre halvan. Så blir det inte.
Säsongen blir rörig. Vänsterbacken Kadir Hodzic säljs till Mjällby för att få in pengar. Kerfala Cissoko, fjolårets målkung, säljs (eller lånas ut, beror på vem man frågar) till israeliska Hapoel Kfar Saba av samma anledning. Patriot Sejdiu, lånet från Malmö, är dock ett utropstecken innan han olyckligt drar korsbandet och är ur spel.
Dalkurd sjunker i tabellen mot kvalplatsen. Man har dock allt i egna händer, men ett sent mål på Studenternas av Trelleborgs Safiu Fatawu gör att klubben ligger risigt till på riktigt. Förlusten veckan efter mot Norrby gör läget prekärt – och desperat. En dag senare sparkar klubben sportchefen Bahtiri, som haft rollen i blott 13 månader, tränaren Paul Olausson, som under sommaren förlängde sitt avtal över 2022, samt hans assistent Anders Wasserman. Målvaktstränaren Jonas Bylund, fystränaren Jonatan Berg och naprapaten Niclas Dymling tar över. "En chansning", medger Memo Meral.
Och i den sista matchen mot Gais slås spiken i kistan. Kval väntar mot Landskrona om fortsatt elitstatus.
*
Dalkurd kom till Uppsala med en vision om att spela Europa och bygga toppmodern träningsanläggning. Planen byggde på en ensam finansiär som investerat 60 miljoner i klubben samt stor uppslutning från den kurdiska gruppen i hela Mälardalen. Verkligheten blev en helt annan. Under sina tre år i Uppsala har klubben fått tackla två akuta konkurshot och mängder av stormar. Nu väntar ytterligare en då klubben som siktade mot Europa slåss för kontraktet i superettan.