Då kan en värvning stoppas från Sirius

Han är den som varit längst i Sirius trupp. I Are You Sirius? berättar lagläkaren Jakob Johansson om skaderisken för fotbollsspelare och vad som krävs för att övergångar ska stoppas.

Sirius läkare Jakob Johansson gästade Are You Sirius?

Sirius läkare Jakob Johansson gästade Are You Sirius?

Foto: Daniel Meisels

Fotboll2023-07-12 15:56

Johansson kom till Sirius i januari 2014 som ny lagläkare då laget gick upp i superettan. Sedan dess har samtliga ledare och spelare bytts ut – utom Johansson själv. 

– Det känns som det är några till som har varit med väldigt länge, men det kanske är så att det är jag som är längst nu, säger Johansson i UNT:s podcast Are You Sirius?

I podcasten berättar Sirius läkare bland annat om sina snart tio år i klubben och hur skadefrekvensen ser ut på fotbollsspelare generellt. 

– Det är värt att komma ihåg att den vanligaste skadefrekvensen ligger på att en spelare i princip har drygt två skador per säsong. Det är snittet. Står man vid sidan tycker man att de är skadade hela tiden och det är man som professionell fotbollsspelare. Det ingår i normalförloppet, att man har ett par skador per säsong. Det gör att det låter som att det är jättemycket skador, men det är bland de mest skadedrabbade yrkena som finns.

Lagsnittet vad gäller skador blir därefter berättar Johansson.

– I normalfallet har en elitklubb ungefär 55-60 skador per år som håller spelarna borta en till två veckor. Det är det normala. Med det förstår man att det är ganska många skador. Man räknar med att man alltid har tre, fyra spelare borta från träning och match.

För att få skriva på för Sirius måste en spelare genomgå en grundlig undersökning både av fysteamet och Jakob Johansson. Läkaren hämtar dessutom in information och journaler tidigt i processen där potentiella värvningar kan få tummen ner.

– Oftast kommer det tidigt i processen, att man hör om något som har varit. Då säger man att det är en väldigt hög risk med den här patienten av det jag hört, fått till mig i information. Då kan det vara så att det är med och bidrar till att man avpolletterar tidigt, säger Johansson och fortsätter:

– Det kan vara tvärtom också, när vi trott att det låter så illavarslande att vi inte vill värva. Så har jag satt mig in i fallet och konstaterat att det inte är så illa, att det skulle kunna vara något som varit och inte kommer tillbaka. Jag är inte alltid bromskloss. 

Lyssna på hela podcasten med Jakob Johansson, där han också uppdaterar om skadeläget i Sirius, i spelaren på unt.se eller där poddar finns. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!