Brist på kvinnliga fotbollstränare i elitverksamheterna

Det råder stor brist på licensierade damtränare i elitfotbollen och därför gör SvFF en ny satsning. Bland elitlagen i Uppsala arbetar bara en kvinna som tränare, det är den tidigare spelaren Caroline Lundberg som är fystränare i Gusk.

Caroline Lundberg, tidigare spelare i Gusk, jobbar nu som fystränare.

Caroline Lundberg, tidigare spelare i Gusk, jobbar nu som fystränare.

Foto: Christopher Blanck

Fotboll2022-06-03 06:31

Av samtliga domare med UEFA B-licens är endast sex procent kvinnor. Det är den licensen som krävs för att få träna fotbollslag på högre nivå. I dag finns det 64 damer och 981 herrar med licensen. En klar brist på kvinnor alltså, något som speglar av sig inom både herr- och damfotbollen. 

I Uppsala finns det fyra fotbollsklubbar som spelar på elitnivå, två på herrsidan och två på damsidan. Trots det råder det stor brist på kvinnliga tränare i elitverksamheterna. Varken Sirius, Dalkurd eller IK Uppsala fotboll har någon kvinna i en tränarroll. 

Hur ser ni på situationen med så få licensierade damtränare? 

– Det är en superviktig fråga och det behövs förbättring och det vill vi bidra till. Man måste börja från de första utbildning för att kunna klättra. Ju fler vi får in desto fler kommer kunna utbilda sig vidare och kunna bli tränare på hög nivå, säger Linda Zillén, ordförande i IK Uppsala fotboll. 

– Vi har under några år drivit en verksamhet som heter FSR coach, Football social responsibility, som riktar sig till utbildning för tjejer och kvinnor. Tidigare har vi utbildat runt 100 kvinnor och tjejer hittills, sen kom pandemin. Men nu närmar vi oss 120 stycken.

Det är bara i Gusk som det finns en kvinna på en av tränarposterna och det är Caroline Lundberg som arbetar som fystränare i damlaget. Efter att fotbollskarriären fick avslutas på grund av skador och Caroline ville vara kvar inom idrotten valde hon att utbilda sig till tränare och tog UEFA B-licens.

– Tränarvägen var ett sätt att fortsätta jobba inom fotbollen, säger Caroline Lundberg. 

Få kvinnor som utbildar sig varför är det så? 

– Det är svårt för föreningar att hålla kvar kvinnor och få dem att vilja bli tränare. Det är vanligt att när kvinnor slutar som spelare slutar de helt med fotbollen. Svårt att sätta fingret på varför. Jag har aldrig haft en kvinna som huvudtränare, det är egentligen på fyssidan där de varit kvinnor, men ingen huvudtränare, säger Caroline Lundberg. 

– När jag gick tränarutbildningen var jag ganska ensam som tjej, det var en eller två till och resten var killar. Så det märks att det saknas kvinnor som vill bli tränare. 

För att få fler kvinnor att avancera som fotbollsdomare ska Svenska Fotbollförbundet, SvFF, tillsammans med en kommersiell sponsor, lansera initiativet Tränarlyftet. De kommer årligen att finansiera 24 utbildningsplatser för kvinnor och icke-binära tränare på UEFA-nivå. 

– Det behövs verkligen fler kvinnliga tränare så jag välkomnar den här satsningen, säger Caroline Lundberg.

Funderar du på att skaffa högre licens?

– Just nu gör jag det inte. Den perioden jag utbildade mig hade jag tankar om det, och i samband med utbildningen var jag huvudtränare till damlaget i Gusk i några månader. Tanken var att jag skulle fortsätta, men då drog jag korsbandet så det funkade inte. Efter allt det återupptog jag aldrig satsningen på en tränarkarriär. 

– Min utgångspunkt när jag tänker på tränarroll i en elitverksamhet är att det kräver så sjukt mycket tid. Det krävs ett engagemang och intresse och jag tror att det är få som har det. Ska jag vara tränare – vill jag vara en bra tränare. På damsidan är det svårt att få ekonomisk kompensation för all tid.

Tränarlyftet

Endast sex procent av alla med UEFA B-licens är kvinnor. Den utbildningen krävs för att leda lag på hög nivå.

Genom initiativet Tränarlyftet kommer Marabou årligen finansiera 24 utbildningsplatser för kvinnliga/icke-binära tränare på UEFA-nivå till ett värde av 1,2 miljoner kr/år. Förhoppningen är att det ska leda till fler kvinnliga förebilder som inspirerar fler tjejer att fortsätta spela fotboll.

Ansökningar till Tränarlyftet sker via svensk fotbolls hemsida. 

Källa: SvFF/Marabou

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!