I Uppsala finns det 50 förbundsanslutna fotbollsföreningar varav fyra är representerade på elitnivå. Vintertid ska alla dela på kommunens 16 konstgräsplaner. Några som jobbar med klubbarna för att få kommunen att bygga flera planer är Uppsala fotbollsallians. De har sett att bristen på tillgängliga träningstider fått konsekvenser för föreningar.
– Fördelningen av planer och träningstider är något som klubbar lätt kan bli oense om då alla har olika förutsättningar att bedriva sin verksamhet på olika planer. Vi har sett att det finns alldeles för få planer för att matcha efterfrågan, säger fotbollsalliansens ordförande Mattias Sjunnesson.
Konkurrensen om de attraktiva träningstiderna på vardagskvällar är hård. Enligt den modell man har idag är det framför allt elitseniorlag som prioriteras när träningstiderna ska delas ut.
– Det blir lite olyckligt. Ungdomslagen får inte sina tänkta ”ungdomstider” och måste flytta på sig till andra planer och andra tider, vilket gör det svårare att ta sig till träningarna. Ungdomarna kanske inte känner samma motivation för att färdas över halva stan för att träna en timme och sen tillbaka samma väg, speciellt inte under vintern, berättar Mattias.
I en tätbebyggd stad som Uppsala är det svårt att hitta plats att anlägga nya fotbollsplaner. Därför fokuserar kommunen nu på att öka antalet konstgräsplaner. Jämfört med en vanlig naturgräsplan kan en konstgräsplan erbjuda tio gånger fler träningsbara timmar per år. Dessutom har det blivit allt fler lag som vill träna året om, vilket har lett till en stor brist på planer under vinterhalvåret då naturgräsplanerna är ospelbara.
Erik Löhman jobbar som strateg och beställarombud för idrottsanläggningar i Uppsala kommun. Han menar att kommunen inte har lyckats bygga så många planer man hade hoppats på.
– En konstgräsplan har generellt en högre nyttjandegrad än en vanlig gräsplan då den inte slits i samma utsträckning och kan nyttjas även vintertid. Det är många föreningar som efterfrågar det. Så det är klart att vi kommer att behöva fortsatt bygga (konstgräs)planer i Uppsala. Miljövänliga sådana utan gummigranulat, menar Erik.
I Uppsala finns idag totalt 16 konstgräsplaner varav elva är fullstora. I snitt bygger man en ny konstgräsplan var tredje år. Men för att täcka Uppsalaföreningarnas behov behöver byggtempot höjas rejält.
Enligt den lokalförsörjningsplan som kommunen tagit fram kommer man nästan fördubbla antalet konstgräsplaner i Uppsala under de kommande tio åren. Totalt planerar man att bygga 14 konstgräsplaner, varav nio är fullstora.
Det är ett stort underskott som kommunen nu ska försöka bygga i kapp. Varför hamnade man då här? Enligt Erik Löhman finns det flera förklaringar.
– Jag tror att det är en kombination av att man har gjort andra prioriteringar och att man därför inte har byggt ut i den takt man önskat. Förväntningarna från föreningslivet på tillgängliga tider på konstgräsplaner har också ökat i takt med att fotbollen idag bedrivs året runt.
Samtidigt menar Erik att man inte bör bygga för många konstgräsplaner.
– Kommunen tillhandahåller många fina gräsplaner och dessa vill vi fortsatt ha hög beläggning på. En risk med att bygga för många konstgräsplaner är att gräsplanerna gapar tomma. Att bygga nytt på bekostnad av att befintliga planer står oanvända är inget önskvärt scenario. Jag skulle dock säga att vi inte är nära ett sådant scenario ännu.