Här ligger granulatberget – några meter från Fyrisån

Ett berg av gummigranulat breder ut sig vid Studenternas parkering, bara några meter från Fyrisån. Någon miljöpåverkan ska dock inte ske enligt arenachefen.

Granulatberget ligger bara några meter från Fyrisån.

Granulatberget ligger bara några meter från Fyrisån.

Foto: Privat/Bildbyrån

Fotboll2023-02-09 17:00

Då snön skottats bort i flera omgångar från Studenternas konstgräsplan och fraktats till parkeringen på det så kallade södra torget så har granulatberget vuxit sig stort. De små svarta gummikulorna ligger nu utbredda vid parkeringen, men enligt arenachefen Stefan Wittberg så finns i princip ingen risk att mikroplasten ska läcka ut i naturen.

– Det finns en betongyta dit man fraktar snön som plogas och den ytan har granulatfällor. Granulat som finns på den ytan kommer sedan in på Studenternas igen. Inne på Studenternas finns också granulatfällor så inga mikroplaster kommer att nå grundvattnet, säger Wittberg. 

Just platsen bakom parkeringen på södra torget är specialbyggd för att lasta snöhögar med granulat på.

– Man kan inte lägga högen på vilken plats som helst. När man byggde arenan så blev det här en fastlagd plats och granulat kommer tillbaka in som sagt. Ingen granulat försvinner ut i naturen. 

Det är ändå bara några meter från Fyrisån och dessutom en hel del bilar som passerar dagligen på parkeringen. Finns ingen risk att granulat ändå hamnar i naturen?

– Risken kan finnas om det blåser, men jag har inte sett det tidigare och projektören har inte heller sett det. Granulat är så pass tung att den håller sig på en yta. 

Den stora högen kommer sedan tas upp med maskiner och föras in på Studenternas igen.

– Och den lilla mängd granulat som åker ner i brunnarna lyfter man upp via silen på fällorna och tar in igen.

Näst största källan

Konstgräsplaner består av bland annat granulat, små korn som sprids för att dämpa ytan, ofta av gummi. Enligt en studie från IVL Svenska miljöinstitutet är konstgräsplaner den näst största källan i Sverige till spridning av mikroplast i miljön. Bara väg- och däckslitage sprider mer mikroplast. Enligt studien sprids 3-5 ton granulat årligen från varje konstgräsplan. Drygt 900 konstgräsplaner finns i landet.

Källor: Naturskyddsföreningen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!