Han myntade uttrycket ”stoppage time”
Åke Hammarström, speaker.
Åke Hammarström började gå på fotboll på slutet av 1960-talet. Han kände flera personer i Sirius styrelse och inför säsongen 1975 blev han invald och utsedd till sekreterare. Då hade laget precis åkt ur allsvenskan det fanns ett givet mål för föreningen: Laget skulle tillbaka upp i högsta serien så snart som möjligt.
– Det såg bra ut i några år, men sedan gick det ju inte så bra, berättar Åke Hammarström, som i två vändor under 1980-talet fick se sitt lag spela i fyran.
Han var sekreterare fram till 2008 och året innan han avgick belönades han med fotbollsförbundets guldmedalj och får därmed gå gratis på svensk fotboll resten av livet.
Han började göra inhopp som speaker för legendariska Owe Bergström på 1990-talet och sedan drygt 20 år tillbaka är det Åke Hammarströms karakteristiska stämma som hörs på samtliga hemmamatcher.
– Jag har en särskild röst när jag är speaker. En del säger att det är lite Sven Jerring över den, säger han.
Självklart ser han fram emot att vara speaker vid allsvenska matcher, men med svårare motstånd följer sannolikt fler bortamål vilket i sig kan bli knivigt för en för en speaker som ska ropa ut målgöraren och har bäst koll på de egna spelarna.
– Men jag känner ju igen flera av de allsvenska spelarna från Svenska cupen. Jag fick till exempel lovord från Bajenfansen när Hammarby var här, berättar Åke Hammarström.
En gång per hemmamatch får han garanterat jubel från hemmafansen. Det är när han efter 90 minuter använder uttrycket ”stoppage time” om förlängningstid.
– Jag minns inte när och varför jag började med det, men det har blivit kult. Västra sidan har till och med stoppage time i en av sina visor.
Ser till att lagets grejer är på plats
Gert Andersson, materialförvaltare Sirius A-lag
Matchkläder, uppvärmningströjor, överdragskläder, reskläder och flera par skor per spelare. Det är mycket som ska tvättas och packas inför en Siriusmatch, och materialaren Gert Andersson är den som ser till att allt finns på plats i omklädningsrummet såväl hemma som borta.
– Det är klart att jag skämmer bort grabbarna, men det gör jag så gärna när jag får så mycket respekt tillbaka, säger han.
Gert Andersson värvades till Sirius inför säsongen 2015. Bakom sig hade han då flera årtionden som ledare i Sunnersta AIF.
– För mig som har varit verksam på gräsrotsnivå känns det väldigt speciellt att nu plötsligt åka på match till arenor som Friends och Tele 2.
Har en klar målbild för ögonen
Cilla Fischer, marknadschef
Inför hemmapremiären ska alla sponsorskyltar finnas på rätt plats på Studenternas och det ska vara klart med olika segment på läktaren för publik med olika sorters årskort. Mitt i allt pågår ombyggnaden av arenan. Cilla Fischer har en hektisk period och erkänner att marknadschef för Sirius är det tuffaste jobb hon någonsin har haft.
– Det finns så mycket förväntningar på oss från Uppsala. Men också en stark passion som är rolig att ta del av.
Synen hon har framför sig är gamla och unga i massor som vandrar genom Stadsträdgården längs en klarblå Fyrisån på väg mot ett färdigbyggt Studenternas för att titta på allsvensk fotboll.
Missar matcherna från kiosken
Britt-Marie Blom, arenavärd – kiosk
En kompis som hade jobbat länge som funktionär värvade för fem år sedan Britt-Marie Blom till kiosken på Studenternas. Efter att ha stått i kiosken i några år jobbar Britt-Marie numera med att serva kioskerna under matcherna och med att sätta in nya jobbare i arbetet.
Hon tycker att de är ett väldigt roligt gäng som jobbar som volontärer på arenan och hon känner mycket uppskattning både från publik och spelare. Hon ser mycket fram emot allsvenskan, men som fotbollsintresserad tycker hon att det är tråkigt att inte hinna se något av matcherna.
– Jag får åka på bortamatcherna och titta då istället.
Dubbel gräsklippning på matchdag
Håkan Johansson, processansvarig för gräsplanen
När vi träffar Håkan Johansson på Studenternas återstår fortfarande arbetet med att få planen spelbar. En duk ska läggas på gräset, som börjar växa vid sju grader.
– Sedan får vi hoppas på rätt väder och att det inte är snö 9 april, säger han.
Reglerna för hur planen ska se ut är desamma i allsvenskan som de var i superettan, så på det sättet är det ingen förändring i år. Cirka tre gånger i veckan klipps gräset ned till 25 millimeter, och på matchdagar blir det två klippningar. Inför säsongen 2019 väntas dock gräset vara ersatt med konstgräs.
– Det känns lite tråkigt, om jag får säga det själv. Men det är ju bra för nyttjandegraden.
Förordar förköp
Michael Jennlinger, arenavärd – entré
Trots att han inte är särskilt idrottsintresserad har Michael Jennlinger volontärarbetat på Studenternas i över tio år.
– Min morbror är ansvarig för kassorna så det var så jag hamnade här. Jag har hoppat runt på olika funktionärsuppdrag och har jobbat med både herr- och damfotbollen och bandyn, berättar han.
I dag arbetar han vid entrén där han stöttar dem som sitter i kassan på olika sätt. Det kan behövas med tanke på den väntade ökningen av bortasupporters.
– Hammarby kommer att ha med sig två-tretusen supportrar. Min rekommendation till den som vill gå på fotboll på Studenternas är att förköpa biljett, så går det smidigare, säger Michael Jennlinger.