300 barn stod i kö – då startade Vaksala nya konceptet

Börjar man inte spela fotboll vid fem års ålder har man svårt att komma in i ett lag och exkluderas därför från idrottsrörelsen. Nu har över 100 barn fått möjlighet att börja spela fotboll i äldre ålder tack vare Vaksalas "late starters"-grupper.

Domic tränar föreningens "future"-grupper, de barn som vill ha extra träningspass i veckan.

Domic tränar föreningens "future"-grupper, de barn som vill ha extra träningspass i veckan.

Foto: Mathilda Gustafsson

Fotboll2023-05-30 16:30

Vaksala SK märkte att det är många barn som vill börja idrotta i senare ålder. Efter förra sommaren hade ungdomsföreningen 300 ansökningar från barn som vill börja spela fotboll men som var för gamla för knattefotboll – som annars är den enkla inkörsporten till ett fotbollslag.

– Alla börjar med knattefotboll, det är egentligen på det sättet man börjar med fotboll. Efter det så börjar man spela fotboll med ett eget lag, säger Vaksalas sportchef Merlin Domic.

Andy Bachmann, som både är föreningsutvecklare och tränare i klubben, berättar att det ofta brukade komma förbi äldre barn på fotbollsträningarna som ville vara med.

– Men många av dem kan inte spela. Det är väldigt svårt att baka in ett sådant barn i ett lag som inte kan någonting men jag säger ju aldrig nej. Alla ska få vara med, och då kände vi att vi testar det här, säger Bachmann.

undefined
Barnen på bilden är med i föreningens "future"-projekt och har inget at göra med deras nya satning på nybörjare i äldre ålder.

I slutet av maj startades de första träningsgrupperna för nybörjare, så kallade "late starters". Redan vid första träningstillfället fick över 100 barn möjlighet att börja spela fotboll.

– Vi har satt igång tre grupper nu med pojkar födda år 11/12 och 13/14 samt flickor födda 13/14 som ska få träna en eller två gånger per vecka, säger Domic.

Hur svårt var det tidigare för en 10-åring att börja spela fotboll?

– Många gånger funkade det. Men är det ett fullt lag och det redan finns 25 spelare då får barnet vänta tills det skapas ett nytt lag med tillräckligt många i samma ålder. Sedan behövs ofta en förälder som kan vara tränare så det är en mycket högre tröskel för att ens komma igång, säger Bachmann.

Domic fyller i:

– Barnen blir inte bättre av att sitta i en kölista och vänta.

undefined
Vaksalas sportchef Merlin Domic menar att träningsgrupperna för nybörjare är ett bra sätt för barnen att snabbt lära sig grunderna i fotboll för att sedan kunna slussas in i befintliga lag.

Första målet är att få barnen i rörelse. Därefter vill Domic se hur gruppen utvecklas för att avgöra nästa steg.

– Blir det en stor grupp som är stabil och kan stå på egna ben så kollar vi om det finns någon förälder som vill engagera sig. Om inte, så kommer vi fortsätta att erbjuda de här öppna träningarna och se om det finns öppningar i våra befintliga lag så kommer de att slussas in där när de är redo, säger han och poängterar hur det här sättet är mest rättvist mot barnen:

– Det är inte schysst för barnen som är helt nybörjare att kastas in i en grupp utan kunskaper. Du kan tänka dig den stressen när barnen kommer in i ett lag och passningen stannar alltid hos dig.

undefined
Vaksala, som är Uppsalas största ungdomsförening, hade över 300 ansökningar efter förra sommaren från barn som ville börja spela fotboll.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!