Först jättetapp – sedan Ais-jubel

Ny tappad ledning i slutperioden, men Almtuna fick jubla till slut ändå. "Det håller ju inte längden men nu ska vi bara njuta av de här två poängen", säger matchvinnaren William Quist.

27 januari 2017 22:22

Emil Larsson prickade in 3–0 till Almtuna borta mot Timrå tre minuter in på den tredje perioden. Trepoängaren kändes som den var i hamn. Men när slutsignalen för ordinarie tid ljöd stod det 3–3 på tavlan – efter att tidigare Ais-spelaren Jens Lööke lyft in kvitteringen med bara 28 sekunder kvar.

Almtunajublet fick komma först 36 sekunder in i förlängningen då William Quist vinklade upp 3–4 i krysstrakten. Forwardens andra mål för kvällen.

– Jag ville bara styra den mot bortre och det var skönt att se den gå in, säger Quist.

Tre av fyra Almtunamål satt högt bakom Timråmålvakten Adam Ohre.

Hade ni pratat om det innan?

– Ja, vi hade snackat om att sätta puckarna högt, men på plockhandssidan. Nu kom två på stötsidan, säger Quist, som har kommit igång rejält med målskyttet under senare del av säsongen. Länge stod han bara på en fullträff, nu är han uppe i tio.

– Jag hade en rejäl kräftgång i början, det var riktigt dåligt och jobbigt. Men jag har hittat min plats nu och det är kul att få hjälpa laget, säger han.

Efter en mållös förstaperiod som var jämn kom Almtuna inte alls igång i den andra perioden. Det blev till att ta en tidig timeout efter fem minuter. Först en stund senare kom effekten av "brejket". Almtuna fick två raka powerplay och plötsligt fungerar spelet i numerärt överläge i match efter match verkar det som. Emil Larsson vinklade på något märkligt sätt in första målet från en position nästan bakom den förlängda mållinjen och sedan fyllde Quist på med 2–0 från nära håll. Det var frukten av ett nytt bra powerplay även om Timrå hann bli fulltaligt två sekunder innan.

Men någon seger för Uppsalalaget blev det alltså inte under ordnarie tid. Timrå åt sig in i matchen, först genom ett powerplay-mål, och tog i slutet ut målvakten – och fick alltså utdelning. Återigen ett tappad Almtunaledning i slutperioden, som mot Modo hemma senast.

– Men hade någon på förhand sagt att vi skulle få med oss två poäng härifrån hade jag tagit det alla dagar i veckan, säger tränaren Martin Gudmundsson.

Men nog svor du lite över den sena kvitteringen?

– Det är klart, det kändes surt. Samtidigt var det starkt att i sudden gå ut och hitta energi och gå för två poäng.

Backen Adam Deutsch tvingades utgå efter att ha fått en smäll i huvudet. Kort efter matchen var det oklart hur illa det var.

– Han var lite nere nu men det är svårt att säga hur allvarligt det är, säger Gudmundsson.

Tidigare på fredagen kom domen mot Modos Jan Brejcak, som fick matchstraff efter huvudtacklingen på Almtunas Ludwig Blomstrand tidigare i veckan. Brejcak stängs av i sju matcher och ska desssutom betala 23 000 kronor i böter.

– Vi trodde att det skulle hamna mellan sex och nio matcher, så det var ganska väntat, säger Gudmundsson.

3–4 e sd

Timrå–Almtuna

Hockeyallsvenskan

(0–0, 0–2, 3–1, 0–1) Målen: 0–1 Emil Larsson, 0–2 William Quist, 0–3 Emil Larsson, 1–3 Elias Pettersson, 2–3 Emil Berglund, 3–3 Jens Lööke, 3–4 William Quist.

Skott: 41–21 Utv.min: 3–8 Publik: 4 028

! Jonas Johansson: Ais-målvakten var släpphänt ut mot Modo. Visade nu klass

? Tappet: Än en gång tappade Almtuna en klar ledning. Håller inte i längden.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Söderlund

Ämnen du kan följa