Lina Nordquist håller redan på att skriva sina första motioner. En av dem handlar om att Sverige som land ska vara aktivt och ställa miljökrav när läkemedel köps in.
– I dagär det lägsta pris som gäller. Ingen tänker på landets miljö, säger hon.
Som tidigare regionråd i Uppsala har Lina Nordquist ett uppdämt behov av att förändra inom områdena vård- och omsorg och när det gäller barn som far illa. Hon kommer att ta plats i riksdagens socialutskott.
– Det kliar verkligen i fingrarna. Jag vill styra upp lagarna kring vård och omsorg. Under mina år som regionråd såg jag hur verksamheten på flera områden var styrd av faktorer som ligger utom den lokala politikens kontroll. Det känns jätteskönt att vara här. Lite som att jag nu fått de verktyg jag velat ha länge, säger hon.
Det finns mycket att göra.
– Exempelvis har vården ingen skyldighet att ställa upp för tonåringar som växer upp med föräldrar som har missbruksproblem eller lider av psykisk sjukdom. De får ofta ta ett jättestort ansvar för sin familj, säger Lina Nordquist.
Hon har inte haft siktet inställt på någon riksdagskarriär och förklarar att det snarare är frustration som fört henne till riksdagen.
– Jag satt på fel ställe och kunde inte förändra, säger Lina Nordquist.
Sverigedemokraten Michael Rubbestad från Håbo har fokus riktat mot förskola och studiestödsfrågor. Han sitter i utbildningsutskottet.
– Det är vad jag främst är intresserad av. Jag har ju egna barn och släkt som jobbat inom förskolan så jag har en del kunskap om hur det fungerar.
Vad vill du förändra?
– Konkreta besked vill jag avvakta med. Men generellt så vill jag jobba för att avskaffa förskolans genuspedagogik. Vi ska satsa på vetenskapligt baserad pedagogik, inte på olika flugor som kommer och går. Jag vill också försöka minska grupperna inom förskolan och satsa mer på dagmammor, säger han.
Michael Rubbestad känner "en enorm ära" i att ha fått en plats i riksdagen.
– Det är det finaste förtroende du kan få. Jättekul. Jag se fram emot fyra spännande år och hoppas kunna göra avtryck, säger han.
Moderaten Marta Obminska är riksdagsledamot sedan tidigare. Nu har hon nominerats till vice ordförande i konstitutionsutskottet, ett förtroendefyllt uppdrag.
– Jag har tidigare suttit i KU och blivit frälst av arbetet där. Jag har en bakgrund som jurist och bland annat jobbat inom regeringskansliet. Alla mina erfarenheter passar in på det här uppdraget. Man förhandlar, gör breda överenskommelser. Det handlar om grundlagsfrågor och mänskliga fri- och rättigheter. Otroligt stimulerande, säger hon.
Hur fick du uppdraget?
– Jag valdes av mitt parti. Jag har jobbat och behandlat människor väl, inte haft siktet inställt på att nå en speciell position, säger Marta Obminska.