Formstarka lag i tidigt toppmöte

Två formstarka lag och ett tidigt toppmöte. BC Luleå–Uppsala kan bli en riktig höjdare. ”Uppsala är väldigt bra”, säger Luleåcoachen Peter Öqvist.

4 november 2016 05:00

I fjol möttes Uppsala Basket och BC Luleå i en fem matcher lång kvartsfinalserie. Mycket har hänt sedan dess och framför allt hos BC Luleå vars lag har bytt skepnad, där fjolårets stjärntrio Toni Prostran, Alex Wesby, Jaraun Burrows har ersatts med en ny amerikansk trio i Yannick Anzuluni, Quinton Upshur, Brandon Rozzell.

Kombinerat med framför allt Tom Lidén och Adam Rönnqvist har de öppnat säsongen med fyra segrar (Umeå, Södertälje, Borås, Nässjö) och bara en förlust (Norrköping Dolphins).

– Vi har en bra kemi i gänget som lag har vi hittat en hög nivå defensivt, men jag känner att vi har mer att hämta offensivt med det här gänget. Wesby och Burrows var redan inkörda i vårt spel i fjol och i år blir det mer ett arbete över tid. Men de nya killarna gör väldigt bra ifrån sig redan nu, säger Peter Öqvist.

Hans analys av Uppsala Basket är solklar. Och Peter Öqvist har stor respekt för Kevin Gaines än så länge obesegrade manskap (segrar mot Malbas, Umeå, Norrköping).

– De jobbar med kontinuitet, de har sin svenska stomme som numera är vana att axla stora roller och börjar man kika på dem som lag och tittar på den internationella erfarenhet spelarna har, som båda bröderna Person och Alex Lindqvist har ... Ja, då Uppsala väldigt bra helt enkelt.

Vad måste ni göra för att slå Uppsala Basket?

– Vi måste upp i samma nivå defensivt som i våra bästa stunder, som i hemmamatcherna mot Södertälje och Borås. Vi måste fånga in bröderna Person tidigt på golvet och låsa in Alex Lindqvist och Axel Nordström framför allt, det är en tuff uppgift för vår defensiv. Offensivt måste vi utnyttja de mismathes som kommer att dyka upp, säger Peter Öqvist.

Uppsalas coach Kevin Gaines:

– Luleå har fått ihop det bra och de har ett lag som passar Peters spelfilosofi. De jobbar hårt för varandra och alla har en hög motor. De har inte så många dippar i sin energinivå utan kör på, kör på och kör på. De spelar snabbast av alla lag i ligan och de spelar med mycket självförtroende. Deras försvar har varit väldigt bra och de har stjärnspelare som steppar upp offensivt.

BC Luleå på bortaplan en av de tuffaste matcherna under säsongen och Gaines har planen klar.

– Vi måste spela disciplinerat inom våra ramar. Vi kommer inte att vara rädda att springa på dem, vi har också ett snabbt lag. För oss handlar det om att stoppa deras flow, vi ska spela tufft, fysiskt defence. Offensivt handlar det om att dela bollen och ta skotten som vi får. Man måste vara aggressiv mot ett lag som Luleå, säger Kevin Gaines.

Matchdags

BC Luleå–Uppsala Basket

Basketligan herr

Luleå Energi Arena, 19.04

UNT tippar: 87–78

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mathias Rutegård