I veckan berättade UNT att Uppsala kommuns nya lokalförsörjningsplan innehåller förslag som kan innebära rejäla förseningar av byggena av ett 20-tal olika idrottsanläggningar i Uppsala kommun.
Hos den politiska oppositionen har förslaget, som ska behandlas på kommande veckas möte i idrotts- och fritidsnämnden (IFN), väckt bestörtning, irritation samt kallats för ett rejält svek mot Uppsalas invånare.
Byggena av flera sporthallar, konstgräs på Gamla Upsala IP, ombyggnationer av Gränby ishall och den nya simhallen i Uppsala påverkas om förslagen blir verklighet och går igenom.
Från idrottshåll finns en rejäl oro för vad förslaget kan innebära.
Dag Söderberg är distriktsidrottschef hos RF-Sisu Uppland som är Riksidrottsförbundets förlängda arm i Uppsala län, Norrtälje och Sigtuna kommuner. Han ser flera risker och problem med förslaget.
– Det man kan säga rent generellt är att detta kommer att få konsekvenser för den lokala idrotten, säger han.
Dag Söderberg förklarar att många föreningar i dag klarar av att upprätthålla sin befintliga verksamhet och erbjuda träning och tävlingmöjligheter.
– Men att utveckla verksamheten ytterligare är ett problem och den nya lokalförsörjningsplanen förbättrar inte förutsättningarna och möjligheterna, säger Dag Söderberg.
Han förklarar att tävlingsverksamheten i föreningarna troligen inte är hotad.
Däremot finns det knappt något ytterligare utrymme att ta emot nya människor som framförallt vill träna för det egna välbefinnandets skull, menar han.
– Här får vi regelbundet samtal till RF och Sisu Uppland från föreningar som förklarar att de inte klarar av att ta emot den här gruppen av människor som läget är i dag. Föreningarna förklarar att de inte har tillgång till tillräckligt med träningstider för detta, säger Söderberg och fortsätter:
– Om idrotten inte har plats för alla som vill träna så finns en uppenbar risk för en försämrad folkhälsa på sikt.
Han menar också att det finns brister när det gäller dialog och kommunikation mellan kommun och föreningsliv när det gäller kring anläggningsplanerna.
– Det saknas en tydlighet här. Jag blev förvånad när den här lokalförsörjningsplanen dök upp nu. För en tid sedan togs det första spadtaget för en ny ishall – D-hallen. Vi från RF-Sisu Uppland var med på invigningen. Man förutsätter då att bygget ska dra igång, men nu skjuter kommunen på det bygget till 2025.
Han fortsätter:
– Det här skickar väldigt underliga signaler till idrottsrörelsen som gör att det blir väldigt svårt att veta vad man ska förhålla sig till.
RF-Sisu Uppland har tillgång och arbetar med underlag från Statistiska Centralbyrån (SCB) där man kan undersöka vilka effekter bland annat inkomst, skolbetyg, psykiska ohälsotal har på föreningstillhörigheten bland barn och unga som är mellan 7 och 25 år.
I Uppsala är skillnaderna stora mellan olika stadsdelar. I många stadsdelar ligger föreningstillhörigheten på runt 60 procent i det här åldersspannet.
Det finns dock stadsdelar där siffran är betydligt lägre.
– I Gränby som vi arbetat en del med de senaste åren ligger den här siffran på runt 30 procent. Vi jobbar därför med olika projekt för att lyfta siffrorna, men för att göra det behövs rätt förutsättningar, säger Dag Söderberg.