En av ishockeyhistorens bästa spelare i en kälkhockeymatch?

Ja, det var exakt vad som utspelade sig i Enköpings B-hall under torsdagen. Matchen som spelades var resultatet av den auktion som ATG Drömfonden och Sveriges Paralympiska Kommitté anordnade i samband med Musikhjälpen. Vinnarna av auktionen – rullstolstillverkaren Permobil – fick priset att möta landslaget i paraishockey tillsammans med Peter Forsberg.

Efter en intensiv match, där landslaget till sist gick segrande ur striden med 2–0, var det en glad men trött Foppa vi fick en pratstund med.

Artikelbild

– När jag fick frågan var det bara ”Ja! Jättekul!”. Det var också ruskigt roligt, i alla fall så länge de andra inte tog i, skrattar han.

– Man märker snabbt hur otroligt bra de är och hur fort det går för dem. Men det var kul att testa på och det är alltid roligt att vara del av ett lag. Jag tror hela vårt gäng har haft riktigt kul idag.

Trots vana från isen märktes det att just paraishockey var något helt annat.

– Det var matchdebut. Jag hade bara testat med en av killarna i landslaget som kom upp till Örnsköldsvik och körde ett träningspass – det är allt. Det behövs nog ett antal timmar till för att hitta stabiliteten som behövs, men det var kul att testa och försöka hjälpa till att lyfta den här sporten så att fler uppmärksammar den och det faktum att man faktiskt inte behöver ha en funktionsnedsättning för att spela.

Artikelbild

Får man lite andra perspektiv på paraidrott när man testar på det här?

– Ja, det vidgar ju perspektiven, absolut. Jag brukar säga att vi hockeyspelare är otroligt bortskämda och får allt vi behöver för att bli just hockeyspelare, i alla fall jag personligen uppe i Ö-vik. Men alla har det ju inte så och det är väl det främsta jag har lärt mig när jag varit engagerad i Drömfonden.

– Det finns så otroligt många fina människor runt om i landet som lägger ner energi helt utan tanke på egen vinning, bara för att andra ska få möjligheter att hålla på med sport. Framför allt för en annan som bott i USA är det lärorikt på ett personligt plan att se vilken gräddfil man faktiskt haft.

Peter Forsberg är, vid sidan om sina kvalitéer som hockeyspelare, också känns för sin vinnarskalle och mentalitet.

Den fanns på plats även under dagen.

– Ja, men man hade gärna varit lite bättre – man var ju inte riktigt nära, skrattar han.

– Men när man väl sitter där och tar på sig hjälmen är det ju inte så att man vill ut och förlora matchen. Men man kände att det hade behövts lite mer träning.

Det blev inga mål i matchen, men nära var det.

– Ja, jag hade ett riktigt bra skott där som målvakten räddade med hjälmen. Lite grining blev jag ju att den inte gick in.

Mer bilder från matchen finns på eposten.se.