Firar 70 – legendarer på plats

Uppsala motorcykelklubb är en av de mest framgångsrika klubbarna inom svensk motorcykelsport. Nu fyller UMCK 70 år och legendarerna radas upp under tisdagens jubileumsfest.

4 december 2017 10:00

– Det blir en bra samling av gamla förare, konstaterar Torsten Hallman som är en vår tids största på två hjul och vann sin första VM-titel 1962.

– Vi var den ledande klubben på den tiden och genom tiderna är UMCK fortfarande den segerrikaste klubben. Det finns ingenting på motorcykelsidan i Sverige som går att jämföra med vad vi hade då, konstaterar Torsten Hallman.

UMCK fyller 70 år och hade sin storhetstid under 1950- och 60-talet då ”gyllene” generationen där Torsten Hallman, som tog totalt fyra individuella VM-guld och fem lag-VM-guld i motocross, hade sällskap av elitförare som Lennart Dahlén, Sivert Eriksson, Roine Lööf, Hans Hallman, Bosse Ekeberg som alla tillhörde den absoluta Sverigetoppen och körde hem ett antal SM-guld.

I början på 50-talet hade Elon Forsberg och Stig Bernström dessutom hunnit med att totalvinna Novemberkåsan respektive ta SM guld i enduro.

– Av de tio bästa crossförarna i Sverige var sex stycken från UMCK. Vi var helt dominerande under en period och när Sverige vann Nordiska mästerskapet var tre av fyra förare från UCMK. Det var stort, säger Torsten Hallman.

UMCK var också en av de första klubbarna i Sverige som arrangerade en motocrosstävling, då handlade det om en naturskön bana i Hågadalen 1948. 1954 anlade man en egen bana i Jumkil innan Rörken byggdes och stod klar 1979.

Under mitten av 90-talet bildades UMCK Challenge team för en satsning på motocross, med ett antal duktiga åkare som Niklas ”Nisse” Gustavsson, Joakim Engström, Kristoffer Berg, Tomas Persson och Christer Huss.

I dag lever Uppsala MCK en undanskymd tillvaro när det kommer till elit. Alexander Dahlén, barnbarn till Lennart Dahlén, är en av få UMCK-förare som tävlar på SM-nivå i Sverige.

– Vi har många medlemmar fortfarande, men har tappat eliten och blivit mer en breddklubb för motionärer som kanske åker Gotland Grand National och inte så mycket mer än så, säger Torsten Hallman som ser framemot tisdagens jubileumsfest.

– Det blir en del mingel och en hel del klubbhistoria, säger Torsten Hallman.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mathias Rutegård