Fiasko för skyttarna:
"Ville för mycket"

SKYTTE. Det blev varken medaljer eller finalplatser för svensk del när damernas skeet avgjordes i Belgrad.
Therese Lundqvist slutade på en 24:e plats och Nathalie Larsson på plats 40.
– Jag ville helt enkelt för mycket, säger en besviken Lundqvist.

9 augusti 2011 19:17

Nathalie Larsson med två EM-guld, ett EM-silver och ett JEM-brons i bagaget och Therese Lundqvist med två juniorguld från EM och VM var i allra högsta grad med i förhandssnacket inför EM i Belgrad, men ingen av dem lyckades fullt ut. Bästa svenska blev i stället Angelica Johansson med 69 träffar.
– Det är klart att jag är besviken. Jag vet vad min kapacitet är och den är betydligt högre än det här, säger Therese Lundqvist som ändå fick en bra start på dagen. I första serien träffade hon 24 av 25 duvor, men sedan gick det sämre. I dagens andra serie tappade hon både fokus och finalplatsen. 21 träffar var helt enkelt inte tillräckligt bra, och inte ens en skaplig avslutande serie med 23 träffar kunde rädda dagen.
– Mittenserien vill jag helst bara glömma. Jag ville helt enkelt för mycket och säkra lite, och det går inte. I stället för att skjuta i första läget försökte jag vara noga och sikta och det är inte bra, inte i mitt skytte i alla fall, säger Lundqvist.

För Nathalie Larsson handlade i stället allt om platta fyra, den skulle hon nog gärna glömma. Där tappade Österbybrukskytten hela nio duvor.
– Jag fick inte ihop det, varken mentalt eller tekniskt, på fyran som är den svåraste stationen. Och det märks ju ganska väl i slutresultatet i och med att det är den station som vi skjuter flest duvor från, säger Larsson som ändå var ganska nöjd med sin EM-start, om man bortser från den olycksdrabbade plattan.
– Jag är nöjd med att jag inte rasade ihop totalt, vilket man så lätt gör när det går emot på en platta så där, utan jobbade på bra både före och efter fyran. Nu känns det betydligt bättre inför kommande VM. Det är bara att åka hem och hårdträna på platta fyra och se om jag kan hitta felet.

Nathalie Larsson slutade till slut på 63 träffar och en plats 40. Tillsammans fick det svenska laget ihop 200 poäng och slutade totalt nia i lagtävlingen, men förbundskapten Claes Johansson har en hel del att fundera på inför stundande OS och uttagningen av den där enda OS-platsen.
– Det hade naturligtvis ökat mina chanser att få åka om jag hade skjutit bättre, men det där vill jag inte spekulera i just nu. Det är ett helt år kvar till OS, medan det till exempel bara är en månad kvar till VM, säger Therese Lundqvist.

VM var det ja, den tävlingen avgörs om nästan exakt en månad på samma bana. Frågan är om det går bättre för de uppländska skyttarna då.
– Jag hoppas det, för min egen del känns det bara positivt att åka tillbaka hit. Jag får se den här tävlingen som en extra träning inför VM, helt enkelt, säger Therese Lundqvist.

Marina Belikova, Ryssland vann till slut EM-guldet framför Turkiets Cigdem Ozyaman och polskan Aleksandra Jarmolinska.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Agnes Dunder