Ett lag ur balans för stunden

Från fullständig harmoni till att vara ur balans – på en vecka. Svenska mästarna har hamnat – och satt sig själva – i en jobbig sits.

23 september 2018 21:45

För inte särskilt länge sedan var Storvreta obesegrat på försäsongen. Svenska mästarna såg om inte oövervinnerliga ut så åtminstone genomstabila ut. Sen kom handflatan i ansiktet av Classic när finska mästarna i genrepet körde över Storvreta med 10-3. Jag frågade Alexander Rudd efter matchen om det var en nyttig läxa. Han svarade:

– Det vet jag inte, man är mest förbannad nu. Det är väl bra på så sätt att vi kommer se till att det aldrig händer igen.

Det hände igen. I superligans premiär i onsdags då Dalen gick från att dela ut örfil till en riktig käftsmäll. Tio nya mål i baken på ett lag som har en landslagsmålvakt, tre fyra landslagsbackar och lika många anfallsspelare med i blågult. Olycksfall i arbetet bara såklart. En match kan ju alla lag förlora även om det var lite väl många mål i baken. Men efter en riktig spark i magen med nio insläppta mål mot Pixbo är det läge att ifrågasätta rätt mycket. Som om inte huvudtränaren Andreas Harnesk med assisterande tränaren Kristofer Widlundh pratat försvarsspelets ABC med sina spelare i bussen på vägen till västkusten? Det borde gjorts men såg inte så ut. Eller så lyssnar inte spelarna på vad som sägs? Man når inte fram helt enkelt.

Pixbospelarna fick ju stå omarkerade ut märkbart många gånger och sätta bollen i nät. Mest tror jag att det handlar om det som Harnesk sade till mig efter matchen: ”alla verkar tro att det ska lösa sig av sig självt bara för att vi har ett jättebra lag”.

På torsdag väntar bottentippade Örebro hemma i IFU Arena och då är det blåställ på för svenska mästarna. Inget kommer att lösa sig av sig själv den gången heller. Någon måste göra jobbet. Helst samtliga. Det handlar om att ligga nära sin motståndare och vilja offra sig för att vara i vägen för skott som kommer. Och att springa lika fort hemåt som framåt. Annars är jag rädd att det kommer rassla rätt ofta bakom Klintsten igen. Om det är han som står?

I slutet av matchen blev det tydligt att Storvreta är ur balans för tillfället. Då drog man på sig den ena dumma utvisningen efter den andra. Matchen var i princip redan förlorad men det gjorde inte saken bättre om vi säger så.

Avslutningsvis: Innan vi pratar alldeles för mycket kris vill jag bara påminna om att Storvreta som regerande mästare inledde säsongen 2010/11 med fyra raka förluster. Det slutade med ett nytt guld till våren efter. Det går att reparera saker och få dem att fungera igen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Söderlund