Tog psykologhjälp efter kraschen

Örbyhusföraren Adam Andersson har några komplicerade säsonger i ryggen. Men lagom till årets SM-avslutning i Enköping tycks han ha hittat tillbaka.

Adam Andersson från Örbyhus MCK är tillbaka efter svåra säsonger och ska nu köra hem sgern i sin klass i sista SM-tävlingen.

Adam Andersson från Örbyhus MCK är tillbaka efter svåra säsonger och ska nu köra hem sgern i sin klass i sista SM-tävlingen.

Foto: Michael Åkerblom/Arkiv

Enduro2019-10-04 12:00

Det var för ungefär ett år sedan som enduroföraren Adam Andersson från Örbyhus MCK skadade sig illa under tävlingen Six days (endurons Lag-VM) i Chile. Skadan, bland annat vad man först trodde var en punkterad lunga, satte spår i 22-åringen.

– Det har ju varit två år med skador egentligen, både 2017 och 2018. Jag vann Ränneslättsloppet förra hösten och då tänkte man ju att det hade vänt. Då kom olyckan i Chile och vände upp och ner på det. I år har jag egentligen inte varit så skadedrabbad, men just den incidenten satte spår framför allt psykiskt, berättar Andersson.

Hur har du hanterat just den biten?

– Jag har varit hos psykolog, mental coach –  allt möjligt. Det har hjälpt mig ett tag och till slut kunde jag sluta att gå dit. Sen efter SM-tävlingen i Laxå tog jag ett par veckor helt utan hoj och utan att ens tänka på att köra. Efter det kom jag igång och första tävlingen efter det var Ränneslättsloppet 

Just den tävlingen för knappt två veckor sedan blev en vändpunkt och det blev en tredjeplats totalt.

– Det kändes som en seger, verkligen. Jag tänkte bara att jag skulle göra det så bra som möjligt efter omständigheterna. Efter det har det liksom släppt och jag har kunnat köra bra på träning och verkligen känt mig motiverad. Det var liksom som att jag behövde vara ifrån det jag håller på med ett tag – det gjorde att allt släppte.

Lite rakt motsatt mot hur det annars funkar kanske. Att inte sätta sig upp i sadeln direkt så att säga?

– Nej, precis. Tidigare har jag ju bara mosat på och inte vilat efter att man varit med om något. Jag tror att det där uppehållet blev vändningen.

Resultatmässigt har säsongen trots allt varit bra i klassen SM3. Han leder klassen inför helgens avslutning i Enköping och har 14 poäng att gå på gentemot tvåan Oliver Nelson från Tibro. Detta trots en ny skada i augusti, en spricka i foten.

– Det är inte riktigt klart än i och med att man får 20 poäng för seger. Jag behöver alltså köra in sex för att säkra det och jag har aldrig varit sämre än tvåa under säsongen. Jag har liksom försökt köra på för att ta mina poäng bara, trots skador. Nu ska det väl egentligen vara omöjligt att tappa så länge jag inte gör någon jättetabbe.

Totalt i SM finns Andersson på tolfteplats och några placeringar skulle han vilja plocka i avslutningen.

En krasch förra hösten i Chile satte spår i Adam Andersson. Mentala spår som har varit svåra att sudda ut.
En krasch förra hösten i Chile satte spår i Adam Andersson. Mentala spår som har varit svåra att sudda ut.
Karta: Örbyhus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!