Elin drottningen av lera och hinder

Elin Johanson från Äppelbo gav inte motståndarna skuggan av en chans. Inte nog med att hon vann Gropen Extreme, nu har hon en gång för alla satt både maken Tommy och brorsan Erik ordentligt på plats.

27 maj 2017 17:25

Hinderlöpning

Att springa sju kilometer upp och ner i Sunnerstabacken kräver en hel del i vanliga fall, men att dessutom passera ett 40-tal hinder – allt från klätterväggar till ålning i decimeterdjup lera – låter som en utmaning även för den mest vältränade.

Men för Elin Johanson gick allt som en dans.

– Trött? Nja, lite känns det, men jag tycker att det har gått bra, säger Johanson, som direkt efter målgången ser ut som lerinpackning över hela kroppen och med ett blodigt sår på ena knäet.

Hon kommer från idylliska Äppelbo i Dalarna och har tävlat på elitnivå i hinderlöpning i snart fyra år. Maken Tommy Johanson, en gång elitcyklist, är numera coach. Han gjorde faktiskt debut på mountainbike i just Sunnerstabacken 1988.

– Det är han som står bredvid banan och skriker på mig, säger Elin med ett skratt innan hon tillägger – för säkerhets skull! – att "han (Tommy) har stor del i framgångarna."

Dottern Irma, 12 år, är en annan supporter, som tids nog säkert blir lika bra som sin mamma.

Elin Johanson är ridsporttjejen som sadlade om tog tog medaljer i mountainbike innan hon såg en häftig annons i en tidning om en tävling som hette Tough Viking – en löptävling genom eld, lera och vatten. Hon och brorsan Erik anmälde sig.

– Sedan dess har jag tävlat på elitnivå. Det är en tävlingsform som passar mig.

Brodern Erik är sedan länge distanserad av syrran, som var överlägsen i damklassen i Gropen Extreme i Sunnersta, en tävling som fick ytterligare ett hinder undre dagen i form av värmen. Solen gjorde gropen till en kokande gryta. Säkert 40 grader.

– Det var en bra och kul bana och jobbig med de här backarna, säger Elin och vänder blicken mot slalombackarna, som passerades upp och ner ett antal gånger.

Det var åtskilliga manliga elitlöpare som fick storstryk av Elin Johansson. Samtidigt som UNT gör den här intervjun med segrarinnan kommer ett dussintal män in på upploppet som har mjölksyra upp över öronen när de sista hindren – armgång i ringar och ett över två meter högt plank – ska passeras.

– Det gäller att få rätt pendling, annars blir det svårt, säger Tommy Johanson, Elins make, när han kommenterar några av elitlöparna i ringarna.

För Elin gick ringarna som en dans.

– Jag gillar egentligen alla hinder, men ringarna och klätterhindren är favoriterna.

Vilket hinder skulle du helst slippa?

Elin hinner inte svara förrän Tommy konstaterar: Leran!

Men Elin håller inte alls med. Hon verkar tycka att lerhindren fyller sin funktion. I stället vill hon ha "plattare" löpning. Sunnerstabacken är allt annat än platt.

Men en sådan här dag hade nog Elin Johanson klarat vilken backe som helst. Hon var drottning av Gropen Extreme.

Men lyckligast var nog Jacob, som möttes av ett frieri av Stephanie när han utmattad sprang över mållinjen. Han svarade ja!

Gropen Extreme

Löpning i terräng med ett 40-tal hinder inlagda. Tävlingssträckorna är 3,5 km, 6 km och drygt 7 km för eliten. Hindren består bland annat av ungefär tio meter ålning i decimeterdjup lera, klätterväggar och armgång i ringar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!