Ekonomisk kris i Almtuna

Almtuna är i ekonomisk kris. Runt två miljoner saknas och nu tvingas man dra i handbromsen. ”Vi har spänt bågen för högt”, säger ordföranden Roger Lodén.

13 januari 2015 13:28

Att Almtunas ekonomi varit dålig är känt sedan länge. Men nu är det värre än någonsin. Några skatteskulder finns inte hävdar ordförande Roger Lodén men skulderna till olika leverantörer uppgår till runt en miljon kronor. Just nu ser man ut att gå två miljoner under budget. För att klara sig från ett jätteminus tvingas man nu sälja spelare samt hoppas få hjälp från sponsorer. Man har träffat sponsorerna tidigare under säsongen och planerar att bjuda in dem på nytt för ett möte i början av nästa vecka.

Hur har då Almtuna hamnat i det här läget?

De främsta anledningarna till akutläget är, enligt Lodén, att man inte nått målen på marknadssidan och inte fått utlovade pengar från arenabolaget (Fas 2-bolaget).

När det gäller marknad så har man insett att något behöver göras.

– Vi har identifierat problem på marknad och vill förändra där, men vi har haft en överlevnadsmekanism och jobbat för att överleva dag för dag, säger Lodén.

Vid sidan av marknadssidan har man hoppats på utlovade pengar från arenabolaget. Nu har man fått besked om att några sådan inte kommer att betalas ut. Lodén beskriver det som att Almtuna varit en åsna med en morot framför sig.

– Än så länge har inte åsnan nått fram till moroten utan satt sig på baken, säger han och fortsätter:

– Att vi inte har dragit i snöret tidigare är att vi har hoppats på att pengarna vi har blivit lovade skulle falla ut. Först var det i Fas 2-bolaget som sedan blev till Fas 3 och nu har det skjutits än mer på framtiden på grund av förseningen i projektet, säger Lodén.

– Hade vi vetat om att vi inte skulle få de medlen hade vi inte spänt spelartruppen så högt.

Har ni varit för naiva?

– Jag tycker det är ett ganska tungt ord. I så fall har vi (Almtuna) varit det de sista fyra åren. Vi har lagt oss på en sådan sportslig nivå att det ska komma en arena.

Kommer ni att sänka lönerna?

– Nej, det har vi inte börjat med än. Men vi kommer att dra ned på spelarbudgeten.

Spelare kommer att försvinna?

– Ja.

Halva laget?

– Nej.

Finns risken för konkurs som du ser det?

– Nej, det tror jag inte.

Elitlicensen till nästa säsong ska inte heller vara i fara då det krävs två efterföljande år av negativt resultat för att licensen ska dras in. Förra säsongen gjorde Almtuna ett litet plusresultat på runt 5 600 kronor.

– Jag tror att vi behöver gå igenom ett stålbad. Vi har ju haft den här visionen om den nya arenan men vi måste inse att vi behöver ta tag i problemen själva. Sen om vi spelar i division I eller allsvenskan får vi se.

Är det tungt att vara ordförande i Almtuna?

– Det har varit tungt sedan jag tillträdde i våras. Och det är bara att titta hur många vi har förbrukat på ideell basis. Jag tror att jag har jobbat mer än 40 timmar i veckan med det här.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!