Efter att 2011 sålt sitt Uppsalaföretag Q-med, med botoxföregångaren Restylane, för sju miljarder kronor fick Bengt Ågerup som största ägare själv tre miljarder. Någon skatt på vinsten betalades aldrig in då Ågerup hävdade att han sedan många år bott utomlands. Huset i Uppsala ska ha sålts redan 1996 för flytt till Paris och etablerandet av ett kontor för Q-med. Som vd pendlade han förvisso till sitt kontor i Uppsala men merparten av tiden befann han sig i Frankrike hävdar han.
Ett par år efter bolagsförsäljningen inleddes en lång och segdragen tvist med Skatteverket som UNT skrivit återkommande om. Skatteverket hävdar att företagaren konstruerat ett upplägg för att slippa skatta för vinsten från Q-med och gömt undan sina tillgångar i stiftelser utomlands.
Myndigheter säger sig ha spårat tillgångar till skatteparadis, däribland Brittiska Jungfruöarna.
Kronofogden har försökt driva in tillgångar men har hittills gått bet. Man har trots flitiga försök inte lyckats komma åt några utmätbara tillgångar i Sverige. Därför begärde Skatteverket i augusti 2023 den nu 81-årige Ågerup i personlig konkurs.
Förra året meddelade Högsta domstolen att man inte tänkte ta upp Ågerups fall efter att denne begärt prövningstillstånd sedan hovrätten slagit fast att konkursförvaltaren kunde fortsätta att leta efter hans tillgångar. Prövningstillståndet handlade om att Ågerup ville få konkursbeteckningen ändrad från allmän konkurs, vilket innebär att tillgångar kan utmätas över hela EU, till en särkonkurs, som enbart gäller Sverige.
Faktum är att Uppsalaföretagaren har förlorat i rättsprocess efter rättsprocess.
Konkursförvaltaren Patrik Kalman i Malmö är den som jobbar hårt för att driva in den gigantiska skatteskulden på 1,6 miljarder svenska kronor som är rekord för en svensk privatperson.
Ågerup vägrar att kallas skattesmitare och har för UNT tidigare påstått att han skänkt en stor del av sin förmögenhet till välgörenhet.
Vid sidan av sitt företagande har Ågerup haft ett stort intresse för sport. Han startade det framgångsrika travstallet Stall Zet utanför Örsundsbro med över 200 hästar och säger sig ha tät kontakt med stallets stjärntränare och vd Daniel Redén.
Ågerup var också Sirius storsponsor under åren före avancemanget till allsvenskan. Under åren 2009-2016 satsade han runt 50 miljoner kronor i den blåsvarta klubben.
Ågerups engagemang avtog då tredjepartsägande förbjöds av Fifa inför den allsvenska säsongen 2017. Men när Sirius startade upp ett aktiebolag, Sirius marknad & invest AB, var snart Ågerup tillbaka som klubbens stora investerare. Den lyckosamma aktieförsäljningen handlade nästan uteslutande, till 80 procent, om investeringar från Ågerup via bolaget Findolon AB. Summan som satsades upp gick till över 16 miljoner kronor.
Sirius har undkommit att ha blivit indraget i rättsprocessen.
Nu bor Bengt Ågerup i de schweiziska Alperna i turistorten Verbier och för Dagens Industri (DI) väljer han nu alltså att för första gången tala ut om den långa rättsprocessen.
Det går ingen nöd på Ågerup som för tidningen visar upp sin trerumslägenhet med veranda i två väderstreck med vad som beskrivs som "en magisk utsikt över alptopparna". Han berättar att han köpte lägenheten som han bor själv i 2016 efter att tidigare ha bott i Gèneve. Tidningen berättar att det sitter en exklusiv men diskret klocka på armen och att entreprenören kör en el-suv, Mercedes EQC.
Att han bor i Schweiz, som inte är med i EU, innebär att den svenske konkursförvaltaren inte kommer åt hans tillgångar.
– Jag har pengar så det räcker och blir över. Jag har ett bankkonto här i Schweiz, jag äger min lägenhet, en bil och lite annat. Det är inget som jag behöver dölja, det är helt öppet, och det skattar jag för. I Schweiz betalar du 25 procent skatt på dina omkostnader, vilket jag tycker är ett rätt smart system. Ju mer du spenderar, desto mer skatt betalar du. Jag betalar runt 1 miljon kronor i skatt varje år till schweiziska staten, säger Ågerup. Den stora sorgen är att de har tagit min livsgärning ifrån mig, säger han till DI.
Att han är satt i personlig konkurs innebär att han är i det närmast förvisad från Sverige där tre av fyra vuxna barn och många barnbarn finns. Även syskon.
– Jag är ingen sentimental person. Det enda som jag saknar från Sverige är min familj. De vill jag ju gärna träffa, men jag ser hellre att de kommer och besöker mig här. Efter allt som har hänt är det inte så kul för mig att vistas i Sverige. Då riskerar jag ju att någon står och väntar på Arlanda och tar klockan och annat av värde jag har på mig.
Bengt Ågerups barn har även de dragits in i rättsprocessen och har av konkursförvaltaren stämts på totalt 99 miljoner kronor från gåvor, såsom en lägenhet i Paris och bostadsrätter i Sverige berättar tidningen. Fallet beräknas att tas upp i rätten i höst.
Dagens Industri ställer frågan om vad han hoppas få ut av att ge intervjun.
– Ja, det är en bra fråga. Jag hade länge inställningen att en sådan här rättsprocess inte är något allmängods. Men någonstans har det passerats en gräns. Jag upplever det som rena trakasserier mot mig, mina barn och mina affärsprojekt. Så jag hoppas kunna göra en del klargöranden så att människor förstår att jag inte är en skatteflykting, för jag har aldrig flytt skatt. Sverige har blivit min ovän av någon anledning som jag inte förstår. Jag har varit öppen och har goda avsikter, men de försöker hela tiden sätta dit mig.
Entreprenören har inte längre några möjligheter att driva rättsfallet vidare i Sverige men han har bestämt sig för att överklaga konkursbeslutet till EU samt att stämma svenska staten till Stockholms tingsrätt "för sakens skull". Han vägrar se sig som besegrad och hoppas leva länge nog för att skulderna ska försvinna. En personlig konkurs har en preskriptionstid på tio år så lever han ytterligare åtta år kommer han bli en skuldfri man.
Men skulle han kunna betala av skatteskulden på 1,6 miljarder om han ville?
– Jag vet inte. Jag tror inte det. Det kan hända. Men det vet jag inte.