Efter succén – siktar framåt

Fyra senior-SM-medaljer tidigare på hela 2000-talet. Nu lika många under den gångna helgen. Upsala IF-ordföranden Henrik Wennberg ser en storhetstid i antågande framför sig.

28 augusti 2017 17:49

När Uppsala stod som värd för SM år 2000 försvarade Andrea Geurtsen sitt guld på 400 meter från året innan. Furutom det guldet hade UIF genom just Henrik Wennberg, Alex Larsson och Isak Andersson (guld på 400 m häck i fjol) tagit totalt fyra medaljer sedan millennieskiftet. Nu kom två silver och två guld den gångna helgen i Helsingborg.

– Det är fenomenalt bra. Tittar man ändå större så hade ju ”Mondo” (Armand) Duplantis haft stor möjlighet till en medalj också, säger Wennberg och levererar ett understatement.

UIF-ordförande är inte förvånad över medaljregnet.

– Det var de fyra vi hade pratat om inför. Isak och Vanessa var ju Sverigeettor men det är ju inte så lätt att vinna för det. Simon var ju elva på VM så det var inte så överraskande att han skulle ta medalj. Oskar har haft en fin form på slutet men det var väl lite bonus. Tre medaljer hade jag nog räknat med.

Att UIF haft något på gång ett längre tag är känt. Men nu snackas det om klubben som aldrig förr runtom i friidrotts-Sverige, säger Wennberg.

– Upsala IF friidrott är den absolut mest omtalade friidrottsföreningen i Sverige. I särklass. Det är väldigt mycket frågor om hur vi fått så många aktiva, till hur vi organiserar oss och får fram ledare.

Nu tittar Wennberg framåt.

– Jag är väldigt dålig på att njuta för stunden. Jag kan inte låta bli att tänka på att vi kan ha SM i Uppsala 2020 och på hur många medaljer vi kan ta då. Och hur vi ska fylla läktarna.

Ansökan till SM det året kan skickas in först om en månad men det verkar stå klart att UIF kommer att jobba för att få mästerskapet till Uppsala. Under den kommande veckan kommer slutbesiktningen av den nya utomhusarenan, intill IFU Arena, att äga rum. När det väl är gjort flyttas all verksamhet från Studenternas till Gränby.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Söderlund