Ekvint Herpes Virus, även kallat abortvirus, är ett virus som i värsta fall kan leda till döden hos hästar, men som inte smittar människor. Hos Skånsta, vid Åkersberga, har hela 30 hästar insjuknat den senaste tiden varav fyra har avlidit. Detta har lett till att alla tävlingar i Stockholm stoppats fram till den 7 mars. Från Upplands Ridsportförbund följer man utvecklingen noga, men de planerade tävlingarna har genomförts.

– Lurbo hade en tävling i förra veckan och Heby har haft under helgen. De har pratat med oss, Svenska Ridsportförbundet och länsveterinären och valde att genomföra tävlingen, säger Gudrun Orava, ordförande i Upplands Ridsportförbund och fortsätter:

– Vi har fortlöpande kontakt och samarbete med Svenska Ridsportförbundet sedan den 2 februari. Vi lägger oss inte i om man vill ställa in tävlingar med tanke på rådande läge utan varje arrangör måste fundera själva.

Lurbo Ridklubb valde dock att stänga stallet under fredagen i preliminärt två veckor på grund av smittan. Stängningen innebär att inga hästar får lämna eller komma in till stallet.

– Även privata anläggningar väljer att stänga, det är ett sätt att begränsa spridningen, säger Orava.

Det är inga tävlingar inplanerade i Upplands distrikt förrän om knappt en månad och förbundet avvaktar utvecklingen.

– Det finns inga tävlingar att ställa in innan den 10, 11 mars. Vi följer utvecklingen och har kontakt med arrangören. Har vi tur så har det vänt och har vi otur så är det ännu allvarligare.

Viruset smittar varken människor eller andra djur, men kan överföras via människor och kläder. Därför är det viktigt att byta och tvätta sina kläder när man besöker olika stall.