Efter kritiken – nu sänks US hyra på Fyrishov

Efter kritiken – här är Upsala simsällskaps efterlängtade besked: Idrotts- och fritidsnämnden och Fyrishov sänker hyran för klubbens barn- och ungdomstävlingar.

Upsala simsällskap fick rätt mot Fyrishov.

Upsala simsällskap fick rätt mot Fyrishov.

Foto: Tor Johnsson/arkiv

Simning2019-10-18 12:05

Förra veckan riktade Upsala simsällskap kritik mot Fyrishovs val att placera US egenarrangerade barn- och ungdomstävlingar i den dyrare kategori 3, där de tvingades betala marknadsmässiga hyror som gäller kommersiella evenemang och tävlingar. 

I det nya uppdragsavtalet mellan Uppsala kommun, Idrotts- och fritidsnämnden och det kommunala bolaget Fyrishov AB ryms nämligen inte simtävlingar på hemmaplan under begreppet subventionerade ”markeringstimmar”.

Lagom till helgens ungdomstävling Jöns Svanberg 25 meter kommer dock beskedet att hyresnivån sänks till kategori 1, som gäller för markeringsavgifter.

– Istället för att betala 130 kronor i timmen per bana får vi nu betala 111 kronor i timmen för två banor. Att vi får ha tävlingen till markeringsavgiftskostnad är en lättnad, säger Cecilia Loqvist, verksamhetsansvarig i Upsala simsällskap.

Men hon är fortsatt kritisk – mot såväl i Idrotts- och fritidsnämnden i Uppsala och Fyrishov.

– Det här gäller exklusivt för oss bara under hösten. Det är en delseger, men vi vill att det ska se likadant ut som det gör överallt annars i Uppsala. Varför ska det vara annorlunda på Fyrishov? En kommersiell tävling eller match är något annat än en ungdomstävling där mormor och morfar kommer och tittar.

Det sista ordet är ännu inte sagts och en långsiktig lösning är ännu inte i hamn. Maria Patel (S), ordförande i Idrotts- och fritidsnämnden, för fortsatt en dialog mellan föreningen och Fyrishov.

Karta: Fyrishov
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om