Efter 16 säsonger – nu slutar Rickard Eriksson

16 säsonger i basketligan varav 9 i Uppsala Basket. Nu slutar en av 2000-talets stora basketprofiler Rickard Eriksson, 35. "Det har varit en ynnest att ha fått göra det här under så lång period".

26 mars 2018 19:16

Uppsala Basket missar slutspel och avslutar säsongen hemma mot Norrköping Dolphins under tisdagskvällen. För Rickard Eriksson är det inte bara slutet på säsongen, det blir även sista matchen i karriären. Nu meddelar han att han lägger skorna på hyllan.

– Det har växt fram under årets säsong. Jag har jobbat hundra procent vid sidan om basketen och det tar på krafterna när man inte längre kommer till träningen med ett sug. Jag har aldrig varit bra på att göra basket halvdant och nu när jag inte känner att jag kan gå all in för basketen, säger Rickard Eriksson.

Han är kluven, men har bestämt sig.

– Kärleken till basketen finns kvar och kroppen är hel och fräsch. Visst, jag är väl inte som för tio år sedan, men för att fortsätta kunna satsa vidare vill jag kunna lägga ned den tid som krävs, på morgonträning bland annat.

De pengarna finns inte att få i Uppsala Basket längre.

– Situationen i Uppsala är som den är och jag vill inte spela någon annanstans. Det är ett tufft beslut, säger Rickard Eriksson.

Vad ska du göra nu?

– Jag ska fortsätta jobba och skaffa ett normalt liv som alla snackar om. Jag har försökt att inte tänka så mycket på det än, utan jag får ta det efter matchen.

Är sugen på en tränarkarriär?

– Nja, jag har alltid sagt att jag inte har tålamodet för att coacha andra, jag är för pedantisk och lite svårt att se folk göra fel … Så, nä.

Rickard Eriksson har levt på elitnivå med basketen som sitt huvudsakliga arbete i 17 år. Nu är det slut.

– Det har varit mitt liv och det är en livsstil att träna och jag har älskat det. Det har varit en ynnest att ha fått göra det här under så lång period.

Vad kommer du att sakna mest?

– Själva grejen med att ha grabbarna i laget, lagbiten, kommer jag att sakna. Tänk att få träna stenhårt på sommaren tillsammans och sedan få utdelning av det arbetet under säsongen … Att skapa resultat tillsammans är grymt och att tävla på elitnivå är riktigt jäkla roligt.

Rickard Eriksson har spelat 9 av sina 16 säsonger i basketligan för Uppsala Basket och kom till Uppsala första gången från Ockelbo 2004. Efter två säsonger som en av klubbens yngre spelare återvände han 2010 efter en lagkaptensroll i Södertälje Kings. Fem säsonger senare var han stor som lagkapten när Uppsala nådde en historisk SM-final våren 2015.

– Det var superhäftigt. Det känns som det var på tapeten ett par år på raken där, och när vi slog Norrköping i den femte avgörande kvarten i Norrköping tror jag att alla kände att det inte fanns en chans att vi skulle torska mot Borås i semin. Det var en stark grupp vi hade då, det var häftigt att uppleva. Och hypen som var i stan då var inte likt något man upplevt någon gång tidigare.

Han fick inte vara kvar efter finalsuccén 2015 när Uppsala byggde om. I stället nådde han final även med Norrköping Dolphins 2016 innan han kom ”hem” till Uppsala igen.

Satsningen blev dock en annan och Uppsala gjorde den negativa resan från SM-final till lindansargäng strax ovanför slutspelsstrecket med en sjundeplats redan säsongen 2016/17. Sjundeplatsen återupprepades i år, men innebär nu missat slutspel i den åtta lag lilla serien.

– Jag känner att vi har haft potential i laget, men jag vet inte … Det har varit svårt att få ihop helheten. Det är svårt att sätta fingret på vad det har varit. Klubben får se sig själv i spegeln efter den här säsongen, säger Rickard Eriksson.

Han vill inte rangordna vem som har varit den bäste han har spelat med och mot, däremot gillar han klassiska möten.

- Duellerna mot Jakob Sigurdarson genom åren har alltid varit speciella, han har man jagat på planen i många, många år. Sedan har du även namn som Johnell Smith och Micke Lindquist i Norrköping, killar som man har mött många gånger genom åren.

Rickard Eriksson blev utsedd till Årets försvarsspelare i basketligan 2012 och har aldrig varit känd som någon stor poänggörare och en anmärkningsvärd detalj i Rickard Erikssons långa karriär är att hans personliga poängrekord kom redan i den första matchen för Ockelbo 2002.

Han noterades för 30 poäng i sin ligadebut – och har bara gjort 29 poäng som bäst efter det. Rickard Eriksson bara skrattar.

– Det var öppningsmatchen i ligan mot Sallén säsongen 2002/2003. Jag kände stort förtroende, hade ingen jänk framför mig på min position och ... Ja, det var en sådan kväll helt enkelt.

Det blev 16 säsonger totalt i basketligan efter den magiska debuten i Kuxahallen i Ockelbo.

– Jag har levt på den där matchen i 16 år, men nu är det slut, säger Rickard Eriksson.

Rickard Eriksson

Ålder: 35, född 1982.

Position: Guard.

Längd: 190 cm.

Vikt: 90 kg.

Moderklubb: Blackeberg.

Tidigare ligaklubbar: Ockelbo 2003/04, Sallén 04/05-05/06, Ockelbo 06/07, Södertälje 07/08-09/10, Uppsala Basket 2010/11–2014/15, Norrköping Dolphins 2015/16, Uppsala Basket 2016/17-2018/19.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mathias Rutegård