Mina fem heta gulddueller på förhand inför SM-finalen i Globen rörde den mellan poängkungarna, den mellan landslagsmålvakterna, mellan coacherna, lagkaptenerna och fansen. Efter 6–2-matchen som gav Storvreta dess femte SM-guld lyder min tidiga analys om ...

… poängkungarna: Albin Sjögren, Storvreta, vs Alexander Galante Carlström, Falun.

Sjögren vann grundseriens poängliga och blev utsedd till Årets forward i SSL. Galante Carlström är världens bäste och tog hand om slutspelets dito. De båda poängkungarna var rätt osynliga i finalen, åtminstone som poängspelare, innan Sjögren fick äran av avgöra i tom bur till 5–2.

… landslagsmålvakterna: Viktor Klintsten, Storvreta, vs Johan Rehn, Falun.

De är båda uttagna i den senaste landslagstruppen om konkurrerar båda om en startplats inför VM i Prag i december. I SM-finalen visade Klintsten klass och sträckte ut sina fingrar mer än en gång när Falun kom till skott. Storvretamålvakten var den hetare av de två målvakterna.

… coacherna: Stefan Forsman, Storvreta, vs Thomas Brottman, Falun.

Forsman gjorde sin sista match som tränare i Storvreta och satsade på beprövade uppställningar som levererat i semifinalserien mot Mullsjö. Brottman har vunnit nio av tio SM-finaler han har medverkat i och vaskade om en del i femmorna inför finalen, men till ingen guldlycka. Gammal var äldst.

… lagkaptenerna: Mattias Samuelsson, Storvreta, vs Rasmus Enström, Falun:

De har båda varit med förr, de har båda avgjort finaler förr och är två av superligans största profiler och ledargestalter. När guldet skulle delas ut i Globen fixade Enström snygg kvitteringen till 2–2, medan Samuelsson fick sista ordet och assisterande till avgörande 4–2.

… fansen: Storvreta vs Falun

Rött vs rosa. Precis som inför 2014 års final i Malmö Arena hade de båda giganterna mobiliserat sig med över tusen tillresta personer i respektive klack. Faluns klack, som aldrig sett sitt lag förlora en SM-final, öppnade bäst inför matchen, men ju längre finalen gick, ju mer vaknade Storvretas röda hav. 13590 personer var på plats totalt. Slutsålt.

Mer info från SM-finalen på unt.se/sport under kvällen