Tufft klimat för domare

Som domare ska du hålla reda på regler, spelare och ledare. Ett uppdrag som sällan gör alla nöjda, och ofta utsätts man för hårda ord.

Brist på domare. Inom flera sporter behövs det fler som dömer matcher.

Brist på domare. Inom flera sporter behövs det fler som dömer matcher.

Foto: Janerik Henriksson / TT

Domare2016-09-23 05:00

Varje innebandysäsong spelas ungefär 3500 seriematcher och varje match döms av två domare. Totalt finns cirka hundra innebandydomare i Uppland men det behövs fler domare. Enligt Arvid Englund, ordförande i domarkommittén på Upplands innebandyförbund, har antalet varit ungefär detsamma de senaste åren.

- Många vill lära sig mer om idrotten och det blir som ett extrajobb. De senaste säsongerna har vi varit förskonade från dåliga händelser men det kan vara ett tufft klimat för unga domare när de börjar, säger Arvid Englund.

Tyck till: Vad tycker du om det hårda klimatet vid matcherna?

Felicia Hassan har dömt innebandy i fyra säsonger och dömer minst fyra matcher varje helg.

- Oftast är det roligt att döma men det gäller att man är säker i sig själv i grunden. Som domare är det uppförsbacke redan från början och man kan få mycket skit oavsett ålder och kön. Men som ung och tjej är det extra fördomar som att vi inte borde döma innebandy eller inte kan sporten, säger Felicia.

Hon blev intresserad av att döma efter att hennes innebandylag gått en kurs och sedan dess har hon gått flera kurser. På kort tid har hon gått upp flera divisioner som domare och vill fortsätta döma.

- Situationen som domare har blivit bättre de senaste åren som jag har dömt. Mycket tack vare att ledarna måste gå en kurs och få licens för att få vara ungdomstränare och det har hjälpt mycket, berättar Felicia.

Vad brukar du få för respons?

- Jag får mer positiv respons än negativ och många säger att det är kul att unga tjejer vill döma och bryta fördomar som finns. Men det är de dåliga orden som lättast stannar kvar. Jag har lämnat matcher med gråten i halsen och det gäller att man är säker i sig själv redan innan man dömer.

Inom ishockeyn utbildas cirka 250 domare per säsong i Uppland där ungefär 200 dömer ungdomsmatcher i åldrarna 15 år och yngre. Den siffran har legat stadigt de senaste åren men mer än hälften brukar sluta varje säsong.

- Vi vet inte säkert vad anledningen är till att många slutar men vi behöver fler domare som dömer på distrikts- och regionnivå, från U16 och upp till division 2, säger Erik Stark, ordförande i domarkommittén i Upplands ishockeyförbund.

Alexander Ellnebrant är inne på sin femte säsong som domare och dömer upp till division 4. Han började döma eftersom han alltid tyckt att det är roligt och strävar efter att kunna leva på att döma ishockey.

- Jag lyckades inte som spelare men kanske kan försöka som domare. Jag skulle säga att klimatet för domare är ungefär detsamma som förut. Det har alltid klagats på domare och man får ta en diskussion med spelare och ledare ibland. Hur bra jag än är som domare så kommer jag att få höra saker och det finns alltid någon som inte håller med om domslut men i grunden är domarrollen väldigt rolig, säger Alexander Ellnebrant.

Alexander började döma när han var runt 13 år i sitt klubblag och fastnade snabbt.

- Som domare får man ta en del skit och det gäller att man klarar av det till en viss nivå. Jag har sett ungdomar sluta eftersom det är en utsatt situation och de kanske inte passade i rollen. Det gäller att man är stark i sig själv eftersom det kommer att uppstå diskussioner, säger Alexander Ellnebrant.

Hur upplever du klimatet som domare?

- Det är väldigt varierande i olika matcher. Ibland får man höra att man inte är värd någonting och i andra är det hur lugnt som helst. Diskussioner är en del av jobbet men man får stöd av de andra domarna och blir som ett lag tillsammans.

Lovisa Stenbacka dömer så mycket hon hinner, vilket brukar innebära en eller två fotbollsmatcher i veckan. Hon började döma när hon var 15 år gammal och hoppas fortsätta hålla i pipan.

- Jag har alltid gillat att ha en regelbok att utgå från och tillämpa reglerna på de bästa sätt du kan, säger Lovisa Stenbacka.

Hon upplever att det blir fler tjejer inom branschen – vilket hon tycker är roligt.

- Tidigare när jag dömde på ungdomsnivå var människor mer ifrågasättande att jag skulle döma killar som var lika gamla som mig. I högre divisioner är det inte lika mycket sådant och det blir extra roligt när vi åker iväg ett helt domarteam med tjejer och dömer en match i till exempel division fem för herrar, säger hon.

Lovisa fortsatte döma efter att hennes fotbollslag blev nedlagt och hon ville vara kvar på planen.

- Det känns som att klimatet på planen har blivit tuffare, och även i samhälle. Det är mer accepterat med fulare ord och aggressivare sätt att vara mot varandra i allmänhet och det kanske smittar av sig på planen, säger Lovisa Stenbacka.

Antalet distriktsdomare ökade i år till 149 stycken.

- I år känns det som att det varit fler negativa incidenter än tidigare och andra distrikt upplever samma känsla. Tävlingshetsen visar sig längre och längre ned i åldern och då får domare svårare situationer att hantera, säger Per Sjöberg, ordförande i domarkommittén i Upplands fotbollsförbund.

Hur hanterar ni när negativa situationer uppstår?

- Så fort något har hänt tar vi kontakt med föreningen och frågar hur de jobbar med sådana här frågor. Vi pratar mycket inom förbundet om detta och att de ”goda krafterna” ska ta över. Det händer saker på inom pojk- och flickfoboll men problemet är större hos pojkar och män.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!