Tvingas uppleva OS från soffan: "Självförtroendet kommer och går"

Simon Pettersson tvingades byta Paris mot Örbyhus när OS-biljetten uteblev. När diskusfinalen avgörs blir utan den regerande silvermedaljören i grenen. "Jag var lite halvt förberedd på det", säger Pettersson själv.

Under EM i Rom, Italien kastade Petterson som bäst 61.43. En bra bit från SOK:s nomineringsgräns på 66,63.

Under EM i Rom, Italien kastade Petterson som bäst 61.43. En bra bit från SOK:s nomineringsgräns på 66,63.

Foto: Joel Marklund

Diskus2024-08-07 11:35

När UNT når Simon Pettersson är han hemma i norduppländska Örbyhus och följer OS-tävlingarna från TV:n.

– Jag är ute i skogen och röjer lite och petar lite på gården hemma. Jag har haft en trivsam sommar, säger diskuskastaren själv.

I början av juli presenterade förbundskapten Kajsa Bergqvist sista delen av den svenska friidrottstrupp som skulle bege sig till OS i Paris. Trots de tidigare OS-framgångarna fanns Simon Petterssons namn inte med.

– Jag fick reda på det någon dag tidigare, Kajsa ringde mig och vi pratade om säsongen i stort. Jag var lite halvt förberedd på det, jag visste var nomineringsspannet låg och så långt hade jag inte kastat under säsongen, men det är klart det är trist.

undefined
Simon Pettersson, född i Sixarby, började sin idrottskarriär i Örbyhus som sexåring. Här är han på gymmet i Örbyhus och håller i genomgångar för de som vill.

Precis som Pettersson säger fick han inte ett tillräckligt långt kast för att tas ut i OS-truppen. Faktum är att han under de två senaste säsongerna inte kastat längre än 66.31. Ett kast, som i jämförelse med hans personbästa på 70,42, inte alls motsvarar de högt ställda förväntningarna.

– Jag har inte fått till tajmingen och känslan, utan jag har varit ut och "svävat", vilket har gjort det svårt att hitta trycket i kastet. Det är som att jag har en stark motor, men att maskineriet bakom inte riktigt stämmer.

undefined
"Det är fridullt här ute i skogen, så just nu tänker jag ingenting på diskusen. Det får komma först i höst", säger Pettersson själv.

Du har i tidigare intervjuer sagt att du är i bättre fysisk form än någonsin. Stämmer det eller var det något du försökte intala dig själv?

– Det är inget jag bara säger, utan jag har satt personbästa i ryck och bänk på gymmet och alla mina styrkevärden har gått upp. Sedan är det lätt att säga och om man inte levererar låter det konstigt. Det är en svår balansgång kring vad man vill säga utåt och vad man ska vara tyst om.

undefined
Daniel Ståhl och Simon Pettersson tillsammans med deras tidigare tränare Vésteinn Hafsteinsson.

I slutet av 2023 stod det klart att Pettersson vänder tillbaka till Upsala IF och Henrik Wennberg i ett försök att hitta tillbaka till OS-formen.

Enligt tränaren Henrik Wennberg har Simon Pettersson tagit ett litet break från träningen just nu. Säsongen kommer han att fullfölja men i mindre omfattning och endast tävla i lag-SM och Finnkampen.

– Som Henrik säger har vi tagit en lite paus nu. Vi får starta upp igen till hösten och slå ihop våra kloka huvuden och komma fram till vad en lämplig fortsättning är, säger Pettersson.

 – Men det är rätt enkelt egentligen, jag behöver höja kvaliteten på träningen och få in flera bra pass. Bra pass ger bra självförtroende, och det är något som också svajat de senaste 1,5 åren. Så det är rätt skönt att få ett break och lite distans till diskusen. Jag har ändå harvat på under 1,5 år utan någon större framgång. 

undefined
Simon Pettersson och tränaren Henrik Wennberg.

Hur tränar man upp självförtroendet? Är det bara bra kast som gäller eller är det något man kan höja även utan tävlingsframgångar?

– Det är svårt, självförtroendet kommer och går för alla idrottare. Men i grunden handlar det om att få till en stabilitet i kastningen och sedan växa därifrån.

Medan SixarbySimon är hemma är hans tidigare landslagskollega Daniel Ståhl och den tidigare klubbkamraten Vanessa Kamga i Paris. Kamga imponerade stort och slutade femma i damernas diskusfinal medan herrarnas final avgörs under onsdagskvällen.

Även om det känns tungt för Pettersson att själv inte vara nere i Paris berättar han att TV:n står på där hemma.

– Jag är ett jättefan av friidrott så jag har sett allting. Sedan har jag kollat många andra sporter med, det är det roliga med OS, det är många idrotter som är igång. 

– Jag kollar all handboll, sedan har det blivit mycket bordtennis och igår såg jag Armand Duplantis vinna OS och sätta världsrekord. En otrolig bedrift som inte många lyckas med, säger han.

undefined
Petterson inledde karriären i Örbyhus IF. Sedan har kastaren representerat Upsala IF, Hässelby SK och nu är han tillbaka i Upsala IF.

Innan samtalet avslutas kommer vi in på Simons Kast, en kasttävling som bär hans namn och som avgörs på idylliska Örbyhus Idrottsplats. I år blev tävlingen även plats för ett svenskt rekord när Vanessa Kamga slog Anna Söderbergs 25 år gamla rekord.

– Det är alltid lite speciellt på de här mindre tävlingarna, även om det inte är så mycket folk blir det alltid en bra stämning, och vi har även haft riktigt bra resultat. Det är många som satt personligt rekord och det är jättekul, säger han och fortsätter:

– Vanessas rekord var verkligen dagens höjdpunkt, det var otroligt kul att hon slog rekordet just hos oss. Sedan satte hon ett nytt på OS, och även om det är jättekul för henne att ta sådana steg så var det tråkigt för oss, skrattar Pettersson fram.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!