Det sista finslipet inför VM-debuten

Det är kallt och regnigt och känns mer som oktober än en kväll i augusti. Men det hjälps inte när man ska finslipa formen inför VM. OK Linné:s Albin Ridefelt gör sista träningspasset på hemmaplan innan det är dags för VM-debuten.

16 augusti 1916 18:24

Han har i två månader legat i hårdträning och haft en noga plan för hur han ska ta sig an mästerskapet nästa vecka på bästa sätt.

– Jag blev uttagen i början av juni och sedan dess har det varit fullt fokus mot VM, säger Ridefelt.

Han inledde sommaren med en hård träningsperiod följt av ett block med högintensiv träning för att få upp farten. Dessutom sprang han O-ringen som en del av uppladdningen.

– Det var riktigt tufft, men det var en del av planen att köra ner mig riktigt hårt och sedan ta det lugnt. Det är tävlingar som är den bästa träningen. Men jag sprang inte så bra, jag var lite nonchalant och slarvig. Det är lätt att man tittar för lite på kartan och bara tänker på att springa fort när benen är pigga och man är i bra form. Men nu har jag jobbat på att få de bitarna på plats.

Vad har du för förhoppningar på VM?

– Jag är nöjd över att ha tagit mig dit. Det är väldigt hård konkurrens i Sverige. Det ges tre platser per distans bara, och Sverige är väldigt bra på orientering så jag är stolt. Är man uttagen för Sverige så har man chansen att göra ett bra VM. Jag hoppas det finns medaljchans. Det kanske är mer realistiskt att hoppas på topp tio, men i mitt huvud kommer jag drömma om att ta medalj.

VM hålls i år i Strömstad och terrängen skiljer sig inte särskilt mycket mot vad Ridefelt är van vid. Han hoppas ha en fördel eftersom det är svensk terräng.

– Jag har varit där nere och tränat mycket, så jag vet vad som väntar. Västkusten har lite mer klipphällar och bergskanter än här.

I mästerskapet blir han utan sina klubbkompisar Oskar Sjöberg och Rassmus Andersson, men Sjöberg finns med som reserv.

– Oskar är första gubbe utanför. Det visar ju hur tufft det är att komma med till VM. Han kom fyra på EM i våras och är inte en av de svenskar som blivit uttagna. Men jag tror och hoppas att vi nästa år kan vara med alla tre.

Trots att de oftast slåss om samma medaljer och platser i landslag så är de goda vänner och har varandra att tacka för många framgångar.

– Utan tvekan är de en av de främsta anledningarna att jag springer VM nu. Vi tränar ihop dagligen, vi pushar varandra och är jättegoda vänner. Men när vi kör intervallerna eller de hårda passen, då vill ju alla vinna.

Ridefelt åker till Strömstad under torsdagen för att börja ladda, och på tisdag är det dags för hans största tävling i karriären hittills – VM i medeldistans.

VM i orientering

Övriga deltagare från OK Linné:

Inga Kazlauskaite (Litauen)

Catherine Taylor (Storbritannien)

Samantha Saeger (USA)

Kate Morrison (Nya Zeeland)

Ross Smith (USA)

Albin Ridefelt

Oskar Sjöberg, reserv

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!