"Det kommer gå undan"

Han har fått vara med om både glädje och sorg i kvalserier tidigare. Viktor Hertzberg är Almtunaspelaren som vet vad som nu väntar. "Det kommer gå undan", säger forwarden om motståndarna från serien under.

21 mars 2019 07:00

Det är Tranås som står först på programmet, men på lördag åker Almtuna till Hudiksvall för match två i kvalserien. Samma hälsingelag som Viktor Hertzberg lämnade tidigt under den förra säsongen för att sedan göra succé i Almtuna. Hertzberg har gjort 72 poäng på 86 matcher under de knappa två säsongerna han hunnit med i Almtunatröjan. Trots att det var ett tag sedan han lämnade ettan han har fortfarande koll på sitt gamla lag och har sett en del matcher i playoffspelet.

– Hudiksvall är formtoppade nu, säger han efter en av de sista träningarna inför kvalseriestarten.

– Det påminner lite om det laget som gick upp med Sundsvall. Det är väl ingen som sticker ut men de har Magnus Åkerlund i mål. Jag tror att jag känner nästan alla i det laget, säger han.

Sundsvall ja. Det var med dem Hertzberg, under sin tredje säsong i klubben, spelade kvalserie till allsvenskan första gången våren 2015. Det slutade med jubel, laget tog klivet upp i landets näst högsta serie.

– Det var ju det roligaste man gjort. Vi hade kämpat i tre år, det var eufori, säger han.

Vad var nyckeln till den framgången?

– Vi hade ett otroligt försvarsspel. Det var inga spelare som stack ut men vi hade ett ramstarkt försvar och ettans bästa målvakt i Magnus Åkerlund.

32-årige Åkerlund har rutin i massor, från SHL (HV 71 och Timrå) allsvenskan och i danska ligan. Hertzberg kamperade ihop med honom under fyra års tid.

– Jag vet var puckarna ska sitta, säger han och ler.

Men året efter det allsvenska avancemanget var det inte lika roligt för Sundsvall och 27-åringen från Sunne. De hamnade under det nedre allsvenska strecket, likt Almtuna i år, och då blev inte kvalserien lika kul som året innan. Återkomsten till allsvenskan blev bara ettårig.

– Gruppen kom inte samman då. Här har vi bra sammanhållning, mer glädje, säger han.

Rutinen från spel i den nervkittlande kvalserien kan bli viktig framöver. För målskytten och för Almtuna. Inte minst hans goda koll på hur lagen från hockeyettan uppträder.

– Det kommer att gå undan. Det är mycket fart och fläng. Det roligaste man visste som division I-spelare var att möta de allsvenska lagen. De kommer att köra.

Men några föredrag om vad han känner till kommer han inte att hålla inför lagkompisarna. Det överlämnar han åt tränarna.

– Jag försöker fokusera på mitt och det är att bidra i offensiven, säger han.

Och det har han gjort förträffligt så här långt. Bakom poängkungen Tony Mårtensson är Hertzberg Almtunas främsta vapen framåt. Hans 39 poäng i grundserien gav honom plats tio i den totala poängligan.

Ais har fått vila i nästan två veckor sedan den blytunga matchen mot AIK på Hovet där man släppte in en puck med fem sekunder kvar. Säkert välbehövligt, men nu räcker det, resonerar Hertzberg.

– Det är lika bra att sätta igång i stället för att fundera, så att man är inne i bubblan. Jag är optimistisk men det gäller att vi kommer upp och inte underskattar motståndarna.

Kvalserien till allsvenskans premiäromgång:Vita Hästen–HudiksvallAlmtuna–TranåsBoden–Kristianstad

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Söderlund