Det här var bättre än mot VSK

En taktisk triumf. På ett sätt bättre än premiären mot Västerås som Sirius vann med 7-6. Nu visade laget att man kan spela försvarsspel av hög klass.

Håkan Lundh, UNT:s krönikör.

Håkan Lundh, UNT:s krönikör.

Foto: UNT-arkiv

Bandy2019-11-20 22:17

Det är säkert många i Hydro Arena i Vetlanda som tyckte att det var en tråkig bandymatch, väl medvetna om vilken sprakande match det var när laget nyligen mötte Västerås. Nu kom tråkiga Sirius på besök –  ungefär så.

Men det var en lika sprakande match när Sirius slog Västerås. Målchanser i varannat anfall.

Nu kom Sirius till Småland för att täppa till på egen planhalva – och som man gjorde det. Målen har rasat in tidigare, inte minst mot Vänersborg. Nu blev det två i baken, mot detta offensivt starka lag.

Nu hade Sirius ett annat reseupplägg. Man tränade hemma i Uppsala på förmiddagen innan spelarna satte sig i bussen för de 40 milen ner till Vetlanda. Om det var detta nya grepp som avgjorde ska jag låta vara osagt, men det var betydligt mer skärpta huvuden än det var mot Vänersborg, det syntes tydligt.

Sirius behöver sannerligen inte be om ursäkt på något sätt. Att spela försvar tillhör som bekant det här spelet – och att bjuda upp till dans mot ett skridskostarkt Vetlanda, som nyligen slog Bollnäs på bortaplan, vore att kliva rakt in i väggen.

Det är bara Edsbyn som gjort fler mål än Sirius, låt vara att Uppsalalaget har spelat sju matcher mot de flesta andra som har sex, men i alla fall. Sirius är ett av seriens mest offensiva lag –  också ...

Elitserien är, och kommer att bli, superjämn. Det är ett helt drös med lag som slåss om slutspelsplatserna. Känslan är att bara Villa och Edsbyn har kvartsfinalplatserna säkra.

Vad sägs exempelvis om Motalas poäng borta mot Villa?

Och hur står det till i Micke Carlssons Västerås SK? Ledningen med 2–0 i Edsbyn blev tvåsiffrigt i baken. Vilka lag ska Sirius ha bakom sig om det ska bli slutspel, kanske rentav kvartsfinal?

Det är många svåra frågor att svara på, och därför är poängen mot lag som Broberg och Vetlanda superviktiga eftersom det är två lag som Sirius – i den bästa av världar – ska kunna ha bakom sig när tabellen ska summeras.

Till sist måste jag ösa beröm över Sirius försvar med Jerker Ortman, Viktor Lundberg och Oscar Qvist. Siriustränaren Esa Määttä ville särskilt lyfta fram Qvist, som nu lite mer officiellt börjar kallas för Bulten. Det är inte lätt att ta sig förbi den killen ...

Karta: Sapa Arena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om