"Det här blir verkligen en boost för oss"

Bara en seger och snubblande nära negativt kval. Inför måstematchen hemma mot Visby hoppas Uppsala Basket på en scenförändring – tack vare tre stora förändringar. ”Det här blir verkligen en boost för oss”, säger Agnes Nordström.

26 januari 2019 12:20

Ashleigh Brown har precis som i fjol tagit steget från assisterande coach till spelare och gör comeback i söndagens måstematch mot Visby Ladies.

Den 30-åriga amerikanskan är dock inte den enda nyheten som Uppsala Basket bjuder på i SEB Usif Arena.

På bänken, intill Janne Hänninen, tar Ike Person plats som assisterande coach – och som om inte det var nog; Louise Skyttevall är tillbaka efter att inte ha spelat en match sedan oktober.

– Det här blir verkligen en boost för oss. Det känns som en jättepositiv bonus att Louise kliver på och spelar med oss nu, och både Ashleigh och Louise är spelare som kan skapa lägen för sig själv och för andra. De har spelat i ligan i många år och har rutinen som krävs, säger Uppsalas stjärna Agnes Nordström, som toppar lagets interna poäng- och assistliga med sina 14,8 poäng och 5,3 assist per match.

Om Ashleigh Brown, som inte spelat en match sedan förra säsongens sista omgång, kan gå och leverera direkt i sin comeback återstår att se. Under fjolårets comeback hann hon med sju matcher med ett snitt av 10,1 poäng och 6,4 returer.

– Ashleigh är alltid i form och hon kan alltid lira. Att hon inte har gjort det i år är för att hon har velat fokusera på coachdelen. Jag har inte tjatat heller, utan man måste kommer fram till ett eget beslut. Men hon behövs verkligen på planen, så är det ju, säger Agnes Nordström.

Att den förre storspelaren och mångårige ligacoachen Ike Person förstärker coachstaben är också en välkommet tillskott, menar Agnes Nordström.

– Han har coachat på alla nivåer och lirat basket på en hög nivå. Det har varit en positivt boost att få in någon med mycket erfarenhet. Det behövs fler ögon när Ashleigh ska koncentera sig på att spela och jag tycker Ike har en bra förmåga att prata med spelare på rätt sätt.

Ike Person ledde KFUM Uppsala Basket i basketettan på herrsidan för att par år sedan, samtidigt som han i omgångar har varit assisterande coach för Uppsala Basket herr i ligan.

Söndagens hemmamatch mot Visby är en måstematch för att undvika jumboplatsen i tabellen.

– Det är många matcher nu som vi har spelat bra i perioder, sedan har vi tappat. Både med ork och detaljer. Det är det lilla sista som saknas och det kanske hjälper att vi får den här boosten, säger Agnes Nordström.

Matchdags

Uppsala Basket–Visby Ladies

Svenska basketligan dam

SEB Usif Arena, 15.00 (söndag)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mathias Rutegård