"Det är verkligen en måstematch"

Att kalla det måstematch är ett understatement. Uppsala Basket måste vinna hemma mot Mark för att undvika kvalplatsen i tabellen. ”Alla är verkligen taggade”, säger guarden Erica Iderstål.

9 februari 2019 15:00

En ny seger mot Mark och avståndet till jumboplatsen kan utökas. Förlust och Uppsala räkna med kval för överlevnad i högsta serien.

Pressen på Uppsalalaget är stor och de har ingen anledning att göra den mindre.

– Vi har sagt att många matcher har varit måstematcher på slutet, men det här är ju verkligen, verkligen en måstematch. Känslan är bra, alla är verkligen taggade, säger Erica Iderstål.

Uppladdningen inför ödesmatchen har dock inte varit den bästa. Flera träningar i veckan har antingen blivit inställda eller flyttade på grund av renovering av golvet i SEB Usif Arena, samt en matchkrock i basketettan.

– Ärligt talat har det inte varit bästa förutsättningarna den här veckan när ett par av träningarna har gått bort. Vi har försökt göra det bästa av situationen, säger Uppsalas nyckelspelare.

När Uppsala och Mark möttes i Kinnahallen i höstas tog Uppsala sin hittills enda seger för säsongen. Det blev ett förlängningsdrama där en trepoängare från Lena Frederiksen fällde avgörandet i den täta matchen.

Mark å sin sida tog sin hittills enda seger i bortamötet med Visby strax före nyår och lagets nya amerikanskor Chase Coley och Paloma Anderson har nu fått ytterligare ett par matcher i benen. Precis som Uppsalas comebackduo Ashleigh Brown och Louise Skyttevall.

Erica Iderstål, som gör sin nionde säsong i Svenska basketligan, kom till Uppsala från just Mark inför årets säsong.

– Jag har spelat där nere i Mark några matcher och vet hur svårt det är att spela där. Det var starkt av oss att vinna då. Nu är det på vår hemmaplan och vi har både Louise och Ashleigh med oss. Känslan är bra, säger Erica Iderstål, som hoppas på högt tempo.

– Vi är mycket bättre än vad resultaten har visat, men för att börja vinna måste vi först och främst få igång farten. Vi går upp med bollen när vi istället borde utnyttja vår snabbhet och få så många kontringar som möjligt. Sedan måste vi börja stoppa i försvaret. Det blir en tuff match och det gäller att vi är med från starten.

Matchdags

Uppsala Basket–Mark

Svenska basketligan dam

SEB Usif Arena, 16.00 (söndag)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mathias Ruteård