Den "omöjliga" Siriusuppgiften

Sirius har bara lyckats besegra Storvreta vid fyra tillfällen – på över sju år. Nu behöver blåsvart göra om den bedriften på bara två veckor. Omöjlig uppgift? "Ett fantastiskt tillfälle att försöka vinna nu", säger slutspelsdebutanten Johan Widh.

20 mars 2019 08:00

Många av spelarna i denna säsongs upplaga av Sirius har aldrig varit med om att besegra Storvreta, vare sig i seriespel eller i träningsmatchande. Faktum är att Sirius inte slagit storebror på över två år. Och för att få ihop fyra segrar – det som krävs för att ta sig vidare till semifinal – har det gått exakt sju år och tre månader. Den fjärde Siriussegern bakåt i tiden är så långt bakåt som 21 december 2011 ...

När UNT påpekar detta för Johan Widh i Sirius skrattar han först till.

– Det blir en tuff uppgift, så är det, säger han.

Har ni nåt att hämta?

– Det tycker jag ju. Vi har bevisat att vi kan spela bra innebandy. Det blir tufft men vi ska göra allt vi kan för att ta oss vidare. Vi kan inte vara nöjda nu, då blir det respass i fyra raka.

Sirius har spelat ett enda slutspel på herrsidan genom tiderna, säsongen 2014/15 (samma säsong som Storvreta missade slutspel). Då var inte Widh med. Det var nämligen under hans sista år av tre i Kais Mora. Det lag som Sirius då säkrade slutspelsplatsen mot i den sista omgången. Nu får 28-åringen en efterlängtad chans att förlänga säsongen efter grundserien.

– För många av oss är detta det hittills största vi gjort, något extra. Det är bara kul att få bjuda publiken på det här, säger Widh inför den första kvartsfinaldrabbningen som äger rum på torsdag kväll..

Säsongens tre tidigare derbymöten har slutat 8–4, 7–6 och 7–5 i Storvretafavör.

– I det första var vi inte alls med. Det i mitten var vi bra i och borde nästan fått med mig någon poäng i alla fall. I det sista var de bättre än oss.

Sirius hade som mål att utveckla sitt offensiva spel den här säsongen och det har man verkligen gjort. Bara toppduon Storvreta och Falun producerade fler mål än Sirius 213 stycken fullträffar. Ett effektivt anfallsspel tror Widh kan vara en nyckel, vid sidan av mycket annat som måste klaffa, för att kunna slå derbyrivalerna.

– Vi är bra framåt, i motståndarnas zon. Vi ska försöka ta upp bollen dit och ha den där så mycket som möjligt, säger Widh samtidigt som han inser att blåsvart kommer att få räkna med en del spel på egen planhalva med.

Fotnot: Under den nämnda dryga sjuårsperioden har Sirius spelat oavgjort en gång mot Storvreta.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Söderlund