Delar rum – och tar SM-medaljer

De är rumskamraterna som levererar på SM. Två silver inom en dryg halvtimme på fredagskvällen kan krönas med ett guld på söndag. "Ribban är ganska högt satt i vårat rum, säger Oskar Lundqvist.

25 augusti 2017 19:37

Upsala IF:s Oskar Lundqvist hade egentligen avslutat säsongen. Den ömmande foten (hälen), som gäckat honom länge, gjorde det närmast omöjligt att hoppa höjd. Efter en tävling i början av juni tänkte han att det fick vara nog.

– Jag hade så pass ont då att det gick bara inte, säger han.

Men något har hänt och behandlingen verkar ge resultat. Och plötsligt hoppar han nästan som aldrig förr. Nyligen vann 20-åringen JSM-guld på 2,12 och på fredagskvällen slog han till med sin första senior-SM-medalj när det blev silver på 2,11. Lidingös Jakob Thorvaldsson vann på 2,13 men Lundqvist var inte långt borta när han lade upp ribban på 2,15. Det personliga rekordet på 2,13 – som är två år gammal – höll på att putsas.

– Hade du frågat mig för en månad sedan om jag skulle ta medalj på senior-SM hade jag sagt: aldrig i livet! Jag är jättenöjd, men det var inte långt borta på 2,15, säger han på telefon från Helsingborg.

Och bara en halvtimme efter att Lundqvist hoppat sitt silver stod det klart att rumskamraten och klubbkompisen Simon Pettersson även han tagit SM-silver i diskus på fina 64,84 meter, bara fyra centimeter från sitt personliga rekord, efter "omöjlige" VM-tvåan Daniel Ståhl. Pettersson imponerade genom hela sin serie och fem av sex kast var över 60 meter.

Pettersson och Lundqvist delar rum med UIF:s främste guldhopp, Isak Andersson. Andersson som på 400 m h i fjol tog klubbens första seniorguld – på 16 år!

– Han är storfavorit. Medaljstriden går vidare, säger Lundqvist, som nu räknar med att få göra debut i seniorlandslaget på Finnkampen.

– Jag ska inte ropa hej än men jag skulle bli väldigt besviken om jag inte blir uttagen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Söderlund