Tack Pontus Lamberg, representant för Järlåsa IF, för att du reagerar (UNT sporten 2017-02-25) på beslutet om nya markeringsavgifter som Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet i idrotts- och fritidsnämnden fattat trots kraftiga invändningar från Liberalerna och övriga allianspartier. Jag delar din bild av att förslaget kommer att slå hårt mot många föreningar. Därför har Liberalerna och Alliansen om och om igen, i idrotts- och fritidsnämnden, i kommunstyrelsen och i kommunfullmäktige motsatt sig beslutet och högljutt påtalat konsekvenserna. Utan gehör från den styrande majoriteten.
Liberalerna och Alliansen har välkomnat en översyn av bidragsreglerna. Kommunala bidrag behöver kontinuerligt utvärderas så att vi säkerställer att de har rätt utgångspunkt och syfte, ger största möjliga effekt och träffar målet. Det förslag som den politiska majoriteten i Uppsala har lagt fram och beslutat om har förvisso en bra ansats och en inriktning som pekar mot bättre fördelning av olika föreningsbidrag. Men min klara uppfattning är att man inte når ända fram. Förslaget Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet nu fattat beslut om hade behövt kompletteras och förfinas för att säkert uppnå syftet med förändringen. Förslaget innebär nu att flertalet av föreningarna blir förlorare utan att vi kan vara säkra på en förbättring av jämställdheten.
Anmärkningsvärt är också att förslaget inte förankrats med berörda föreningar. Det har förvisso arrangerats föreningsdialoger vid två tillfällen inför skrivandet av förslaget till beslut, men själva beslutsunderlaget inte har varit föremål för dialog. Det som skett efter att handlingen tagits fram är mer att jämföra med att delge information än dialog. Det anser jag är en stor brist och gör att kommunen inte lever upp till den av kommunfullmäktige beslutade överenskommelsen LÖK (Lokal överenskommelse med föreningslivet).
Tidsperspektivet för genomförandet av förändringen är dessutom alldeles för snävt. Berörda föreningar behöver ges god framförhållning för att anpassa sig till förändringar. Så har inte skett i detta fall. Jag delar därför Pontus Lambergs farhåga om att de ökade kostnaderna i många fall kan hamna på medlemsavgiften och göra att många faktiskt inte har råd att delta. Idag saknas också en konsekvensbeskrivning av att vuxna som utövar motionsidrott får företräde, eller likställs med, vuxna som utövar tävlingsidrott vilket riskerar att drabba den organiserade breddidrotten.
Egentligen handlar det hela om en besparing, inte om en omfördelning som de rödgröna påstår. Liberalerna tog höjd i sin budget för att nuvarande principer och regler skulle gälla hela 2017 för att bearbeta och förankra en modell till nya markeringsavgifter samt komplettera modellen med konsekvensanalys och en utvärderingsplan. Jag är en stark övertygad föreningsperson som tror att föreningar och organisationer bidrar till samhällsutveckling på ett mycket positivt sätt och då speciellt idrottsföreningar. Därför måste dessa stöttas och med kommuns hjälp utvecklas, inte tvärtom.