De satsar på ungdomsbasketen

Genom att låta A-lagsspelarna vara förebilder vill Uppsala Basket kraftigt öka antalet aktiva inom barn- och ungdomsverksamheten.

17 juni 2019 19:25

Uppsala Baskets dam- och ungdomsförening gör gemensam sak i ett nytt projekt. Satsningen, som är riktad mot Gränby, Gottsunda, Stenhagen och Sävja, går ut på att locka ungdomar till basketen genom att låta spelarna i A-lagsverksamheten få en större roll vid sidan om planen. Tanken är att spelarna ska få genomgå en ledarutbildning och sedan snickrar man upp ett samarbete med skolor i de fyra nyss nämnda stadsdelarna. Förebilderna kommer sedan att vara ute i områdena och få barnen att börja spela basket genom att introducera dem för sporten och erbjuda provträningar.

– Vi vill öka tempot och rekrytera fler ungdomar till verksamheten. I många av dessa områden har vi inte några lag överhuvudtaget och det vill vi ändra på, säger Johan Waxberg, ordförande i Uppsala Basket ungdom.

Klubben har jobbat på liknande sätt tidigare via projektet "Basketkul!". Enligt Waxberg har det projektet givit god effekt och nu vill man utöka det. För att genomföra projektet krävs ekonomiskt stöd av både kommun och näringsliv. En sponsor har hakat på tåget och till hösten är tanken att man drar igång.

– Vi tror att basketen kan göra mer bra saker för Uppsala. Det är en jämställd sport där man har ungefär lika många aktiva på tjejsidan som på killsidan. Ett större upptagningsområde ger också bättre förutsättningar för fler elitspelare på sikt. Vi vill visa ungdomarna att basketen är något att satsa på, säger Sonja Entzenberg, klubbdirektör i Uppsala Basket dam.

Uppsala Basket har idag ungefär 700 aktiva ungdomar i sin verksamhet. Inom de närmsta åren är planen att det ska växa till 1 700. Uppsala Basket har tidigare varit uppdelat i tre olika föreningar. En dam- en herr och en ungdomsförening. Herrföreningens framtid är högst oklar i och med utträdet ur basketligan. I framtiden planerar dam- och ungdomsföreningen att slå sig samman och bilda en förening.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Pontus Stark