Den 24–25 juni skulle linjeloppen på cykel-SM ha ägt rum i Ulleråker. Men strax innan, på torsdagen – när cykelfesten just dragit igång med tempolopp – meddelade Transportstyrelsen att linjeloppen måste ställas in. Ett beslut som väckte starka reaktioner.
Maria Pettersson var med och tog beslutet för Transportstyrelsens räkning.
– Vi fick in överklagandet väldigt tätt inpå att tävlingarna skulle hållas. Vi fick göra en skyndsam handläggning så att inte ändamålet för överklagandet skulle förfalla, säger Pettersson, som är utredare vid myndigheten, och fortsätter:
– Vi är medvetna om att beslutet innebar konsekvenser för idrottare och arrangemanget samt övriga berörda. Transportstyrelsens prövning har i huvudsak varit formell och inte en lämplighetsprövning. Det som sägs i överklagandet har vägts emot konsekvenserna av ett delvis upphävt tillstånd med tillhörande lokala trafikföreskrifter. Det är länsstyrelsens ansvar att utreda konsekvenserna innan de meddelar beslut om de särskilda trafikregler som krävs för att tävlingen ska kunna genomföras enligt tillståndet.
Cykel-SM kunde slutligen räddas genom en flytt till Tierp Arena som en krislösning. Mikaela Öster, länsassessor på länsstyrelsen, förklarar processen bakom den ursprungliga banläggningen genom Ulleråker.
– Vi skickade ärendet på remiss till kommunen, polisen och Trafikverket och fick godkänt. Då har vi ansett att vi har haft grund för ett bifall på ansökan, säger Mikaela Öster.
Är det inte rimligare att köra cykel-SM på större vägar?
– Vi har ju prövat ansökan utifrån vad cykelklubben ansöker om.
Hur ser ni på Transportstyrelsens beslut att upphäva det liggande beslutet så här i efterhand?
– Det är ju en överinstans till oss och då kan vi bara konstatera att de tycker att vi borde gjort en konsekvensutredning. Det är inte så mycket mer vi kan säga om det.
Göran Mattsson, tävlingsledare, om varför man ansökt om att köra i just Ulleråker, trots klagomål från boende:
– I Ulleråker har vi haft tävlingar de senaste 30-40 åren. Vi har haft möten med projektgruppen Ulleråker, kommunen, UL och polisen och alla har varit positivt inställda.
Men borde ni inte haft en dialog med de boende också?
– De boende i området är inte en remissinstans likt UL eller kommunen. Vi har fått mejl från boende som är ledsna över att tävlingarna blev inställda också. Man får räkna med klagomål när man arrangerar tävlingar i den här storleken.