Kan han bli Uppsalas OS-hopp?

Till OS 2020 i Tokyo tillkommer flera nya grenar. En av dessa är BMX freestyle park och Uppsalas Jacob Nedler är en av Sveriges främsta park-cyklister. ”Det skulle vara en dröm att få representera Sverige i OS”, säger han.

Träning. Jacob Nedler tränar i BMX-hallen i Heby, den enda hallen i Sverige med rampar av internationell standard.

Träning. Jacob Nedler tränar i BMX-hallen i Heby, den enda hallen i Sverige med rampar av internationell standard.

Foto: Erik Appelqvist

Cykel2018-03-04 08:00

BMX freestyle park, eller bara kort BMX park, är en bedömningssport där cyklister tävlar genom att göra olika tricks i en park, som påminner lite om en större skateboardpark.

Jacob Nedler, är en av få svenska BMX-cyklister som tävlar på den högsta nivån. Tidigare i år deltog han i den stora internationella tävlingen Simple Session i Tallinn, Estland, där han lyckades ta sig till final med en tionde-rankning. Väl i finalen gick det inte hela vägen, han slutade på en tolfteplats, men han är nöjd ändå.

– Det kändes som en dröm att få ta sig vidare från ett kval med många jätteduktiga cyklister till att ta sig till final med de allra bästa. Jag är nöjd med min prestation och det var jättekul att få köra med dem grabbarna och ändå göra ett bra jobb. Det visar att jag håller en hög nivå och utvecklas.

Som enda svensk på hög internationell nivå blev Jacob Nedler nyligen uttagen till det nystartade svenska landslaget i BMX freestyle, som enda cyklist.

– Man skulle kunna säga att jag är det svenska landslaget, säger han skämtsamt.

– Jag är riktigt peppad på det och otroligt glad över att få en sådan möjlighet nu när det börjar ta fart för mig.

Tidigare var konkurrensen högre.

– Förut var vi tre killar, alla från Uppsala, som satsade mer internationellt. Men numera har de lagt av med sin satsning. Däremot är flera andra cyklister på uppgång och det känns roligt.

Detta innebär att han i år ska vara med i världscupen, som är indelad i fem olika deltävlingar och som fungerar som ett kval till OS 2020. Den första deltävlingen är mellan sjätte–åttonde april i Hiroshima, Japan.

– Med park som OS-gren har man äntligen ett ordentligt mål att gå mot. Men det är inte bara därför jag är med i världscupen. Jag får även en chans att utvecklas när jag tävlar mot de bästa i världen och kan förhoppningsvis ta mitt cyklande till en ny nivå, säger han.

Att satsa på BMX park i Sverige är svårt. Många av träningsanläggningarna är för små och man delar ofta lokaler med skateboardåkare. I Uppsala finns det egentligen bara en plats där man kan träna, nämligen vid rampen vid Studenternas IP, men den är lite för liten och är bara tillgänglig sommartid. Istället pendlar Nedler till Heby där Sveriges enda fullstora anläggning ligger.

– Vi som åker där mycket har över tiden hjälpt till att bygga om och anpassat hallen så att den ska erbjuda någon sorts internationell standard.

– När man bara tränar på de små ramperna kan man som svensk bli väldigt överraskad och skrämd av de större ramperna som används internationellt. Därför krävs det att man har fullstora ramper att träna på också, så att man vågar åka.

Nedler tränar ungefär 15-20 timmar varje vecka och plus att det tar 45 minuter att ta sig till Heby. Dessutom jobbar han vid sidan av cyklingen, för att kunna finansiera sina tävlingar. Det finns med andra ord inte tid till så mycket annat.

– Ibland får jag till och med äta middag i bilen, annars hinner jag inte, säger han på väg ut till BMX-hallen i Heby.

Just idag behövs inte det då han hann äta innan han åkte iväg. Men med de egna prestationerna och landslaget hoppas han på en ändring där.

– Drömmen är ju att kunna cykla på heltid. Jag har ju sponsorer och så nu, men det är mer cyklar och kläder. De flesta tävlingarna får jag finansiera själv.

Väl på plats är hallen kylig. Jacob tillägger snabbt:

– Vi fick precis in element här. Förut, när det var minusgrader, var det lika kallt här inne som där ute.

Därefter kör han ett kortare pass runt två timmar, där han provar på lite tricks som är helt inlärda men där han också provar lite nya tricks i skumgummigropen.

– Träningspassen kan se lite olika ut. Vanligtvis tränar jag i fyra-fem timmar. Om det är inför någon tävling så tränar jag in den serie med tricks som jag ska göra. Om det är mellanperioden mellan flera tävlingar, då tränar man in nya trick.

Härnäst väntar just världscupen och däremellan siktar Nedler på att träna hårt och förhoppningsvis också kanske åka på ett träningsläger tillsammans med andra cyklister. Dessutom har det öppnats en ny BMX-park i Gävle där Nedler kommer att cykla en hel del framöver.

BMX freestyle Faktaruta:

BMX står för bicycle motorcross. Freestylegrenen påminner mycket om skateboarding och är en bedömningssport.

I park har man ett visst antal försök att samla så pass många poäng som möjligt genom att göra olika tricks, hoppa olika högt eller långt ha ett flyt i cyklingen och så vidare.

Freestyle park är en park med stora ramper, rails, grinds och liknande som påminner om en skateboardpark.

Namn: Jacob Nedler

Ålder: 24 år

Bor: Uppsala

Familj: Mamma, pappa, syster och flickvännen Jessica.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!