Hundra procents ökning – på ett år

Vad är egentligen grejen med den där nya träningsformen crossfit? UNT besökte Uppsalas största crossfit-box för att ta reda på det.

Familjevänligt. Mellan övningarna finns möjligheten att återhämta sig i soffan – och lära känna träningskamratens barn.

Familjevänligt. Mellan övningarna finns möjligheten att återhämta sig i soffan – och lära känna träningskamratens barn.

Foto:

Crossfit2017-07-06 05:00

Att gå och träna på gymmet några dagar i veckan har länge varit det enda tänkbara alternativet för den som inte vill träna allt för organiserat och regelbundet. Veckans höjdpunkt för vissa ­– ångestframkallande för andra. De senaste åren har en ny typ av gym – eller box för att vara korrekt – sett en explosionsartad utveckling.

– Intresset har ökat konstant. Många vet numera vad det är så det känns lite inne, säger Niklas Björk, ägare och instruktör på Crossfit Vanheim.

Från 100 till 200 medlemmar på bara ett år tvingade Crossfit Vanheim till nya, större lokaler som slog upp portarna i slutet av juni. Endast två år efter att klubben bildades.

– Vi har renoverat en båthall och här är det tre gånger större än vi hade tidigare, säger Rebecca Mueller, instruktör och kommunikationsansvarig.

Så till frågan: Hur kan crossfit beskrivas på enklast möjliga sätt?

– Jag skulle säga varierad och högintensiv helkroppssträning, säger Niklas Björk.

I Crossfit Vanheims lokaler är det fullt ös vid UNT:s besök. På en av de stora, öppna ytorna genomförs gruppträning med tiotalet deltagare och i lokalen intill bedrivs individuell träning med bland annat skivstänger, roddmaskiner och kettlebells.

– Vi har många olika pass. Ett crossfit-pass som vi kallar workout of the day, som skiljer sig från dag till dag. Sen har vi ett gymnastik-inspirerat pass, klassiska styrkelyft, tyngdlyftning, rörlighet och yoga, berättar Rebecca Mueller.

Inte att förglömma bland aktiviteterna: I lokalernas soffgrupper sitter några i sina träningskläder och konverserar. Eller tar igen sig lite, rimligtvis.

– Att vi har ytor som man bara kan komma hit och hänga på är lite av grejen. Man ska kunna komma hit och bara träffa kompisar och lära känna nytt folk, säger kommunikatören tillika instruktören.

Varför fastnar så många för crossfit, tror du?

– Jag skulle säga att det är en kombination av att man gör många olika övningar, blir helt slut i kroppen och träffar människor. Till skillnad från ett vanligt gym där många har hörlurar och inte pratar med någon.

Ägaren fyller i:

– Vi har många studenter som åker bort på sommaren. De hör ganska snabbt av sig och skriver att de saknar stämningen och gemenskapen vi har här.

Även om crossfit beskrivs som högintensiv träning är det individuellt hur lång återhämtning man vill ha mellan övningarna.

– På våra pass blandar vi rena nybörjare och folk som tränat crossfit länge. Alla kan köra tillsammans och hjälpa varandra, men man väljer själv vilken svårighetsgrad övningarna ska ha, säger Mueller.

Passen på Vanheim är alltid en timme långa men uppläggen kan variera mycket. Instruktörerna lär och ut och peppar nybörjare lite extra.

– Det ska inte vara hetsigt, mer att det ska vara roligt att lära sig någonting, förklarar Mueller.

Niklas Björk utvecklar.

– Det handlar om att bli rejält trött. Det är vad de flesta gillar med detta.

För den som är nyfiken på att testa på att träna i crossfit-boxen – som de väljer att benämna lokalen som motsvarighet till gym – står dörren alltid öppen.

– Det är väldigt stort intresse. Vi erbjuder alla att träna med oss en vecka innan man bestämmer sig för att skaffa kort eller inte, säger Mueller.

Fördelningen mellan kvinnor och män som tränar på Crossfit Vanheim är 50/50. Åldersfördelningen på medlemmarna är likt träningen varierad.

– Vi har allt från 15-åringar till en kvinna som snart går i pension. Så femton till 65 kan man säga, säger ägare Björk

I september arrangerar Crossfit Vanheim en lagtävling i IFU arena. Varje lag består av en tjej och en kille och över 70 lag från hela Sverige deltar.

– Jag skulle säga att cirka 10 procent av alla som tränar crossfit väljer att anmäla sig till tävlingar, för att likt Vasaloppet ha ett mål att träna inför, avslutar Björk.

Fakta: Uppsalas crossfit-utbud

- Tre Crossfit-boxar

- Medlemsavgifter från 650 kr i månaden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!