Hemma hos oss började det med att det ramlade ner ett mail hos sonen Buster från en collegerekryterare.
Innebörden i mejlet var: "Vi har sett din statistik i Sirius – den är bra och skulle kunna innebära en öppning för en akademisk utbildning och en bra fotbollskarriär på college i USA".
Mailet sådde ett frö och efter några samtal med sonen kring utbildning och idrottsliga ambitioner bokade vi ett möte collegerekryteraren för att prata skolor, idrottsliga nivåer, pengar och juridik.
Det svenska utbildningssystemet skiljer sig från det amerikanska när det kommer till kostnaderna. I USA bygger det många gånger på en stor ekonomisk insats medan det i Sverige är samhället som tar ett stort ansvar för utbildningskostnaden (via skattsedeln).
I sonens fall var bra studiemöjligheter liksom en skola på den högsta idrottsliga nivå – det vill säga NCAA 1 (National Collegiate Athleltic Association) viktigt.
Efter ett bra och ödmjukt samtal med rekryteraren blev sonens beslut: "Jag kör på detta". Efter massor av analys av skolor landade allt vid Wofford college i South Carolina – en division 1-skola med gott akademiskt rykte.
Det skulle vara att ljuga här om jag sa att inte pengarna eller scholarship (stipendium) spelade roll.
På många skolor kan ett utbildningsår kosta upp mot 800 000 kronor. De flesta skolor erbjuder visserligen scholarships i olika omfattning.
Skolor gillar att profilera sig och synas via idrotten och är du duktig på en sport så kan ett scholarship täcka det mesta i ekonomisk väg (studier, boende och mat) på skolan.
Men även om du har ett rejält tilltaget scholarship som täcker det mesta så tillkommer ändå en del kostnader som man får stå för själv som exempelvis vissa försäkringar och resor över Atlanten.
Två år på Wofford blev sedan Syracuse university i nordöstra USA för sonen.
Scholarshipet var bra, men givetvis dök det upp lite extra kostnader kring boendet där det bara fanns säng och soffa och lite andra möbler samt en snöskyffel för att klara vinterns våldsamma snöande – inget annat.
Många rekryterare som lockar med collegestudier brukar säga: "En erfarenhet för livet".
Kan bara hålla med. Drygt fyra år i USA har gjort att vi fått en son med massor av nya erfarenheter, dessutom har han vuxit som människa.
Som förälder säger jag också – sonens äventyr var kul att följa på avstånd, framförallt via TV:n och många sena fotbollsmatcher.