Coach riktar kritik mot riksidrottsgymnasiet

Uppsala Baskets U19-tjejer har visat att de är ett Sveriges bästa lag. Under Final four i USM i Norrköping ska de greja en finalplats. ”Målsättningen är att nå final och bli det bästa klubblaget i Sverige”, säger coachen Ulf Landström.

9 maj 2019 10:53

Efter att ha kvalificerat sig för Final four i ungdoms-SM är det i helgen dags för den stora helgen för säsongen. De fyra bästa lagen i åldersklassen gör upp i Stadium Arena i Norrköping.

Ulf Landström, som till vardags är sportchef i ungdomsföreningen KFUM Uppsala Basket, tog över U19-laget när damligalagets finske coach Janne Hänninen tvingades lämna under vintern.

– Vi spelar semifinal mot AIK och tittar man på hur det har gått under säsongen i U19-serien och i basketettan är det här en fifty-fifty-match. Det kommer att avgöras av dagsformen. Jag tror vi har en bra rotation med spel och erfarenhet från basketettan. Vi får ihop det bättre och bättre, säger Ulf Landström.

Uppsala Basket ”slipper” storfavoriten Rig Luleå i semifinal, som möter Eos på den andra sidan finalträdet. I den senaste U18-landslagstruppen finns tio spelare från Rig Luleå med.

– Det var länge sedan jag såg så stora favoriter i ett USM som Rig Luleå är.

Frågan om ett riksidrottsgymnasie över huvud taget ska vara med och tävla i ett ungdoms-SM är en fråga som gäckar många sporter, och inte bara basketen. Ulf Landström vet vad han tycker.

– Jag tycker inte att Rig Luleå är ett klubblag och jag tycker att USM är en tävling för klubblag. Det är sagt att Rig Luleå ska jobba med spelare på internationell nivå, så låt dem tävla på den nivån då.

– Rig Mark gör ju precis tvärtom och ställer inte upp i USM utan släpper i väg sina spelare hem till sina moderklubbar, och det är rätt väg att gå tycker jag, säger Ulf Landström.

Uppsala Baskets U19-lag består av merparten spelare som också utgör truppen i basketettan. När laget tog sig till Final four var de spelare som gjorde flest poäng för Uppsala Lisa Bolander, Olivia Lantz och Moa Wretbring.

För några av lagets spelare, som bland andra ligameriterade Ellinor Meyer, är det sista matcherna i ett USM någonsin.

– För 00:orna är det sista gången de får spela USM. De har varit nära att nå Final four de senaste åren, men nu vi där och nu ska vi åka dit och vinna på lördag, punkt slut. Målsättningen är att nå final och bli det bästa klubblaget i Sverige, säger Ulf Landström.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mathias Rutegård