Därför får Excaliburs inget stöd

Uppsala Excaliburs får inget stöd för att vara landslag vid junior-EM. En fråga som grundar sig i en politisk kamp inom Riksidrottsförbundet.

Foto: Daniel Meisels

Cheerleading2018-11-15 08:00

Excaliburs ligger under Svenska Cheerleadingförbundet. Förbundet har flera gånger ansökt om medlemskap som eget förbund i Riksidrottsförbundet, men nekats inträde. I stället har man nu ett samarbetsavtal med Gymnastikförbundet där cheerleadingen årligen får 25 000 kronor.

– Vi som förbund har inte finansiella muskler att ge ekonomiskt stöd till våra landslag utan det enda vi får i statliga medel är 25 000 kronor per år via avtalet med Gymnastikförbundet. Vi har ansökt om att få bli ett eget förbund under RF flera gånger, säger Katarina Eriksson, ordförande i förbundet.

Vad har motiveringen varit?

– Som vi förstår har vi inte varit tillräckligt unika. Det intressanta med det är att IOK anser oss vara en unik idrott vilket de visat med vårt provisoriska medlemskap under tre år. Även i Finland är vi medlemmar i motsvarande RF och Finska Olympiska Kommittén. Det är intressant att Sverige gör den bedömningen, men att det är helt annorlunda internationellt.

Hade ni stöttat landslaget annars?

– Vi hade självklart gett ett landslagsbidrag om vi hade kunnat. De medlen vi får på 25 000 kronor ska finansiera hela vår verksamhet. Jag känner för det här laget, föräldrarna och övriga landslag, det är beklämmande att vi inte kan satsa när de ändå presterar på den nivå som de hör, säger Eriksson.

Det är medlemsförbunden som röstar om inträde för andra förbund vid Riksidrottsförbundets stämma och så sent som 2017 röstades det nej till att ta upp Cheerleadingförbundet som medlem. Just nu pågår en utredning kring kriterierna för att bli medlem i Riksidrottsförbundet. Gymnastikförbundet, som har ett samarbetsavtal med Cheerleading, tycker att landslagsfrågan ligger hos just Cheerleadingförbundet.

– Det är viktigt att peka på att det är Cheerleadingförbundet som ansvarar för sin verksamhet. Vi har ett samarbetsavtal, men i det här avtalet så är man helt fristående och har ansvar för sina tävlingsbestämmelser, det är viktigt att slå fast. Vi har stöttat Cheerleadingförbundet, men det här är deras fråga, säger Johan Fyrberg, generalsekreterare i Gymnastikförbundet.

Han tycker inte heller att det är rimligt att prata om ”bara” bidraget på 25 000 kronor.

– Det är snävt att bara prata om de 25 000 kronorna, för det handlar mer om vad vi som förbund gör i termer av att stödja och utveckla föreningsmiljön, exempelvis inom utbildning, träning, försäkringar och tävlingar.

Tycker ni att cheerleading borde ingå i ert förbund helt i stället?

– Vi ser gärna att cheerleading går in i vårt förbund, det är bland annat därför vi har haft samarbete. Vi kommer inte att tvinga in de, utan de får så klart välja. Gymnastikförbundets hållning är att vi tycker att cheerleading är en idrott som passar väl in i vår verksamhet. Många gymnastikföreningar som organiserar cheerleading är med i vårt förbund, säger Fyrberg som nämner att trampolin tidigare var ett eget förbund som numera ligger under Gymnastikförbundet.

Hade det här laget kunnat åka då?

– Det är stora frågor. Tittar man på landslagsstruktur så har vi åtta discipliner, men bara landslag i fem. Vi försöker att möjliggöra internationellt deltagande, men det är ingen självklar rättighet att ha ett landslag. Det är en komplex fråga.

Cheerleadingförbundet är dock inte intresserat av att gå in i Gymnastikförbundet.

– Vi söker eget medlemskap på grund av att vi ser att inget annat förbund har kompetens nog för alla våra utövandeformer exempelvis matchverksamhet inom olika sporter. För oss att ingå i ett annat förbund kommer aldrig ge våra utövandeformer utvecklingsmöjligheter, säger Eriksson.

Från Gymnastikförbundet tror man inte att ett eget Cheerleadingförbund i RF skulle lösa alla problem dock.

– Hypotetiskt om cheerleading blir ett eget förbund så är man berättigad eget elitstöd, men bara för att man blir ett eget förbund blir inte all verksamhet bidragsberättigad. Det beror på vilken utveckling man vill stimulera och det är exempelvis inte självklart att ha juniorlandslag, säger Fyrberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!