Brödraparets mål: SM-guld inom tre år

Uppsala Volleyboll tackade nej till elitseriespel så sent som i våras – men ingen ska tro att UVBS inte har ambitioner. Nya tränarduon vill vinna SM-guld – inom tre år.

Patrik Törner och Michael Jestin, tränare Uppsala Volleyboll, är inte försiktiga i sin målsättning. Nya tränarduon vill vinna SM-guld – inom tre år.

Patrik Törner och Michael Jestin, tränare Uppsala Volleyboll, är inte försiktiga i sin målsättning. Nya tränarduon vill vinna SM-guld – inom tre år.

Foto: Martin Nilsson

Volleyboll2019-10-25 08:00

Brödraparet Patrik Törner och Michael Jestin kan snarare beskrivas som en nygammal konstellation på Uppsala Volleybolls tränarbänk än en sprillans ny sådan. För nio år sedan var den 13 år äldre brodern Patrik tränare för UVBS. Lillebror Michael var en av spelarna, men en axelskada inledde en familjeaffär vid sidan av planen.

– Då tog vi första styrketaget mot att etablera elitvolleyboll i Uppsala igen. Det var alltså 2011, berättar Patrik när UNT träffar brödraparet i centrala Uppsala.

Hur skulle ni beskriva ert samarbete? Syskon kan ju ha svårt att komma överens ibland.

– Vi insåg nog ganska snabbt att vi skulle kunna fungera bra ihop, svarar Patrik innan Michael fyller i:

– Vi kompletterar varandra bra. Jag är mer av en statistiknörd än brorsan. När det gäller volleyboll och idrottande i stort har vi samma tankar, men som personer skiljer vi oss mycket.

En sak de är rörande överens om är målbilden för Uppsala Volleyboll: bli bäst i Sverige. Och det ska helst gå fort, trots att Michael var med och beslutade att man tackar nej till en plats i elitserien 2019/2020. UVBS vann division 1 överlägset i våras.

– Om vi inte vinner SM-guld om tre år slutar jag, har jag sagt. Det är ju inte omöjligt, säger Patrik Törner med glimten i ögat och ler stort.

Tränarkollega Michael Jestin påpekar att det i teorin faktiskt är möjligt att vinna SM-guld om två år, om än orealistiskt. Det som talar för coachduons visioner är enorm erfarenhet av svensk volleyboll, både som spelare och ledare. Och att de stakat ut en tydlig plan.

– Ska vi spela i elitserien ska vi komma topp åtta. Och för att sedan nå hela vägen behöver vi hög spelarkvalitet även på bänken. Det går inte att ha någon svag länk, förklarar Michael.

Och i division I ska ni vinna alla matcher?

– Lite så. Om jag ska vara ärlig är vår största utmaning vi själva.


Kaxigt? Kan tyckas. Men fjolåret och försäsongen backar upp tränarnas tankar. Då: seriesegrare i division 1. Nu: i en försäsongsturnering mötte Uppsala fyra elitserielag – tre segrar, en förlust.

– Det var faktiskt en tränare som undrade hur vi kunde ha fått ihop ett så bra lag när vi spelar i ettan, säger Patrik.

Så hur har ni lyckats med det?

– Vi började titta tidigt på truppen. Vi presenterar en plan för spelarna och de vet att det kommer bli bra. 

Spelarna verkar lita på er. Ni har ett gott rykte alltså?

– Ja de litar på oss. Några är såna vi mer eller mindre känner, men kravet på spelarna var att skriva tvåårskontrakt. Och de har en klausul: går vi inte upp kan de lämna. 

Får spelarna lön?

– Några får en symbolisk summa, men ingen får lön. Går vi upp kommer det nog krävas att några har lön.

Michael om vad som lockar med UVBS:

– Kort sagt: Vi kan locka med bra volleyboll, du kommer utvecklas och Uppsala är en trevlig stad. Nu är vi 16 i truppen och sju har spelat i elitserien tidigare. Flera i vår trupp skulle vara starters i elitserien.

UVBS har inte varit ett elitserielag sedan 2004. Ett par nyförvärv som sticker ut och ska hjälpa Uppsala tillbaka till toppen är belgiske vänsterspikern Gijs Bellers och beachvolley-stjärnan Markus Palm.


Att Tierp drog sig ur elitserien 2018 har förstås betydelse för UVBS lagbygge.

– Det spelar lite roll, vi har tre spelare som spelat med Tierp i elitserien. Det är tråkigt egentligen, men hade Tierp varit kvar i elitserien hade de ju ryckt i våra spelare. Så det blir lättare för oss.

En unik tränarduo?

"Mikael är den enda i Sverige som har en master i volleyboll på GIH (Gymnastik- och idrottshögskolan)", berättar Patrik.

"Vi tror att jag är den enda. Och Patrik är ledarinstruktör på volleybollförbundet. Så vi är båda utbildade, jämfört med att i många fall kliver en spelare av med en skada och går rakt in som tränare".

Vad drar ni för nytta av utbildningen?

"Vi bygger vårt ledarskap på vetenskap och forskning. I idrott gör man mycket fast man inte har en aning om det är bra eller dåligt"

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!