"Bra" bortamatch i streckstriden

Bortamatch betyder sällan en fördel, men mot Björklöven kan det kanske vara så för Almtuna. Umeå-laget har sju (!) raka hemmaförluster. "De har ett bra publikstöd, men ibland kan det bli en belastning".

25 februari 2017 05:00

Almtuna tränade i Gränbyhallen på fredagsmorgonen innan man satte sig på bussen norrut. Uppsalalaget valde alltså att åka till Umeå dagen före match för att förbereda sig så bra som möjligt.

– Det är skönt att komma bort lite och få vakna där, säger forwarden Emil Larsson innan avfärd.

Segern över Södertälje var viktig för självförtroendet och för tabellen. Men det krävs fler vinster än så för att kunna stå på rätt sida slutspelsstrecket när serien summeras.

– Fyra hade varit bra, säger Larssons kedjekompis Daniel Ljunggren på frågan om hur många vinster till han tror ska krävas för att nå målet.

Normalt sett brukar hemmaplan vara en fördel. Men det där stämmer definitvit inte på Björköven under senare tid. Laget har sju raka förluster i hemmaarenan och senaste segern i T3 Center kom så långt tillbaka i tiden som den 6 januari. I stället har vinsterna kommit på bortais. I nattmanglingen borta mot Timrå i onsdags kom femte raka bortasegern.

– Det har ett jättebra publikstöd, det är inte många hallar det är så bra stämning, men ibland kan det bli en belastning. När vi var där senast började vi bra och sedan hade de ett mindre bra powerplay och då buades det, minns Ragnarsson.

Almtunas och Björklövens interna möten under säsongen har följt det mer normala mönstret med idel segrar för hemmalagen. Ais är införstådda med att det kommer att krävas en bra insats för att ro hem en trepoängare.

– Vi måste höja oss ett snäpp ytterligare (jämfört med Södertälje hemma), för jag räknar med en tuffare match mot Björklöven, säger Larsson.

– De har många kvicka och luriga forwards, flikar Ljunggren in.

Ljunggren och Larsson spelar i förstakedjan tillsammans med Sebastian Hartmann. De är etta, tvåa och fyra i interna poängligan.

Känner ni extra press nu när det är så viktiga matcher?

– Det är klart att vi ska producera. Men press? Nej, det är mer kul. Det är ju där man vill vara, och hjälpa laget med poäng, säger Larsson.

Almtuna aviserar exakt samma lag som i hemmasegern mot Södertälje i onsdags. Det innebär att Mathias Trettenes fortfarande saknas på grund av skadekänning.

– Det är jättebra att vi är fulltaliga i stort sett. Vi har ju haft våra sjukdomar och skador tidigare under säsongen, säger Ragnarsson.

Matchdags

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Henrik Söderlund