Snön har börjat yra när det svänger in en röd bil på parkeringen intill Morgongåva BK:s klubblokal. Ut kliver tränaren Kermith Fredriksson, sedan länge en profil i Boxningssverige. Från slutet av 1990-talet fram till mitten av 2000 var han tränare och verksamhetsansvarig i Upsala IF. Under hans ledning gick UIF från att vara en nedgången förening till att få fram runt åttio svenska mästare, bland andra Sam Rukundo, OS-femma i Aten 2004.
För snart tio år sedan började Kermith en ny resa – i Morgongåva.
– Det var en rad händelser bakom beslutet att starta den här verksamheten. Flera tråkigheter hade inträffat på orten, busskurer vandaliserades och det ryktades om att det cirkulerade droger bland traktens ungdomar. Samtidigt fick vi nys om att det fanns en ledig lokal att hyra då skolan skulle rivas. På den vägen är det.
Att ändra destruktiva beteenden hos ungdomar som är snett ute, är inte huvudmålet. I stället jobbar man förebyggande för att skapa positiva förebilder. Kermith berättar att en av hans verkliga drivkrafter är att hjälpa de som har det svårt.
– Att vinna pokaler är bara en bonus. Det är långt ifrån den starkaste drivfjädern för mig som tränare. Främst handlar det om att se dem växa som individer och människor, att hjälpa unga personer att upptäcka att det är bra mycket trevligare att ge än att ta.
Strax fylls lokalen av deltagare i kvällens första träningsgrupp Kids Box. Som namnet antyder är det en grupp yngre förmågor, mellan fem och nio år gamla.
– De tränar nästan ingen boxning alls. Fokus är på lek, glädje och att skaffa sig kroppskontroll, säger Kermith Fredriksson.
Åldersspridningen bland klubbens medlemmar är stor. På tisdagar och torsdagar tränar 15–20 stycken vuxna utövare, där de äldsta är i sjuttioårsåldern.
Hur anpassar man träningen till det?
– De ska inte ner på golvet och krypa i alla fall, säger Kermith med ett leende.
Morgongåva BK bedriver träning även dagtid, för personer med lättare funktionsvariationer. Ett projekt man kallar "Rörelse & glädje".
– Verksamheten ska ge något för alla som vill träna. Oavsett om det är ett barn som sitter stilla framför datorn eller om det är en vuxen som behöver gå ner några kilon – ”gemenskap och träning för alla” står det där, berättar Kermith och pekar på en skylt vid väggen mellan omklädningsrummet och boxningssalen.